2013. augusztus 19., hétfő

Dinnyehéj dulcsáca

Kedvet kaptam gasztrobloggeres ismerőseimtől, hogy kipróbáljam ezt a különlegességet (legalább is számomra eddig ismeretlen volt). Nem gondoltam volna, hogy amit eddig hulladékként kezeltem vagy régen a tyúkoknak, állatoknak dobtunk be, abból ilyen ínyencséget lehet készíteni. Na és, hogy mi is ez? Ez a Dinnyehéj dulcsáca. Köszönöm Kisildinek és Gabynak. Igaz én kicsit módosítottam rajta, de a lényeg ugyanaz.

Hozzávalók:
  • Egy kb. 8 – 9 kg-os görögdinnye héja
  • 3 liter víz
  • 2 dl 10%-os ecet

Sziruphoz:
  • Annyi cukor, amennyi az átnyomott, megfőzött dinnye héja
  • 1 kg cukorhoz 5 dl víz 

Még tegyünk hozzá:
  • citrom héját és levét
  • narancs héját és levét
  • vaníliarúd kikapart belsejét vagy ennek hiányában a főzés végén vanília aromát
  • 1 cs. Dr. Oetker Dzsemfix 3:1

Elkészítés:


A dinnye héjáról a zöld részt lepucoljuk, így megmarad a fehér rész, amin általában egy kis piros dinnye is marad. (ha nem akkor direkt hagyunk rajta). Ezt a megtisztított részt kockákra vágjuk, nem kell nagyra, olyan 1-1,5 cm –es bőven elég.
Beletesszük a felkockázott dinnyehéjat a 7,5 l-es Mesterszakács Füles Főzőedénybe. Ráöntjük a vizet és az ecetet, és forrástól számítva 2- 2,5 órát főzzük fedő alatt, néha megkevergetve. 


Amikor puha, akkor leszűrjük és jól kinyomkodjuk. Erre a célra én a 2,5 literes Tálalómestert és egy Kerek tárolót használtam. A szűrő részbe kisebb adagonként beletettem a dinnyehéjat és a Kerek Tárolóval kinyomkodtam. (akinek meg van a békebeli krumplinyomója azt is használhatja erre a célra). Lényeg, hogy az ecetes vizet kinyomjuk belőle. Ezt a vizet nyugodtan a lefolyóba önthetjük, mivel ecetes, még hasznát is vesszük í lefolyóban.

Közben, amíg préselgetjük a dinnyét, felfőzzük a cukorszirupot.


Amikor kész a szirup, beletesszük a dinnyehéj darabokat, hozzáadjuk a kikapart vaníliát, a citromok, narancsok lereszelt héját és kifacsart levét.
Így főzzük kb. 1 órát, amíg szép üvegesek lesznek a dinnyedarabkák. Ez idő alatt a hozzáadott finomságok átjárják a gyümölcsünket.Mikor kész a főzés, félre vesszük a tűzhelyről kicsit hagyjuk hűlni, és óvatosan belekeverjük a dzsemfixet. Visszatesszük a tűzhelyre és 5 percig zubogva forraljuk. Végül, ha vanília arománk van csak idehaza (nekem ez volt), akkor azt most a legvégén keverjük bele.

Csírátlanított, tiszta üvegekbe töltjük a forró dzsemünket, amit azonnal lezárunk és az üvegeket 5-10 percre fejre állítjuk.

Mivel dzsemfix-el dolgoztunk nem kell dunsztolni, de ha éppen akarod bebugyelálhatod plédbe, és ott hűtheted ki.Megjegyzés:
A képeken látható mennyiség a következő képpen alakult

Tisztított dinnyehéj súlya: 2 kg
Megfőzött, kinyomott dinnyehéj súlya: 1,2 kg
Cukor: 1,2 kg
Víz: 0,6 l
Citrom: 2 db
Narancs: 2 db
Vanília rúd: 1,5 db kellett volna
Vanília aroma: ½ kis üveg (19 ml)

Mi is az a dulcsáca?


Gyümölcsből és virágsziromból cukorsziruppal készített balkáni édesség. 

Erdélyi tájszó, a román dulceaţa (édesség) kiejtés szerinti megfelelője, emez a dulce (‘édes’) származéka, forrása a latin dulcis (édes).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése