2013. január 31., csütörtök

Meggyes pite



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg zsír vagy vaj
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 egész tojás
  • 12 db kis kávétejszín

Töltelék:
  • 2 ü meggybefőtt
  • búzadara
  • ízlés szerint porcukor
  • ízlés szerit fahéj 

Elkészítés:
A hozzávalókból a Gyorskelesztő Tálban könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
Elosztjuk a tésztát úgy, hogy 2/3-ad illetve 1/3-ad legyen.
A nagyobbik részt a Gyúrólapon a Nyújtóval kör alakúra sodorjuk.

Kibéleljük vele a pitesütőt úgy, hogy a széleinél körben is tészta legyen.
A Mini Nyújtó segítségével szépen a tálba simítjuk a tésztát, majd megszurkáljuk.

Ezután megszórjuk búzadarával, majd rárakjuk a jól lecsepegtetett, magozott meggyet.

A meggy tetejét is megszórjuk búzadarával és porcukorral, fahéjjal ízesítjük.

Kisodorjuk az 1/3-ad rész tésztát akkora kerek lappá, hogy a piténket be tudjuk vele takarni.


A 8:1- ben Sütiszaggatónk apróságaival kiszaggatjuk a tésztát.

Ráterítjük a meggyes töltelékre, széleit összenyomkodjuk.

A kiszaggatott kis tésztákat a Szilikon Ecsettel picit megvizezzük és díszítjük velük a pite tetejét.

180 fokon szép pirosra sütjük.

Miután kihűlt a piténk, porcukorral meghintjük.

2013. január 30., szerda

Foszlós kalács



Hozzávalók:
  • 4 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 ek cukor
  • Fél liter tejet 
  • 1db tojás sárgája
  • pici só
  • kb. 80 dkg liszt
  • 10 dkg vaj 

Elkészítés:


Az élesztőt a cukorral az 1 dl langyos tejben felfuttatjuk.
Annyi liszttel bedagasztjuk, amennyit felvesz.


3 cipót készítünk belőle, és kelesztőkbe tesszük.
Mindegyiket duplájára kelesztjük.


Ha megkelt, langyosítunk 10 dkg vajat.


A 3 részt kinyújtjuk, és egyenként megkenjük az olvasztott vajjal, összetekerjük, mint a bejglit + még hosszában spirál alakban, és S alakban tesszük sülni, vagy hármas fonatot készítünk belőle.
Egyik cipó lehet kakaós is.


Riói csirkemell


Hozzávalók:
  • 4 db csirkemell felszeletelve
  • 2 doboz Rio Mix (Bonduell)
  • 15 dkg trappista sajt
  • 2-2 szelet gépsonka rétegenként
  • bors
  • vegeta 

Elkészítés:
A melleket az Új Generációs Henteskéssel felszeleteljük.
A Mesterfogás Húsklopfolóval óvatosan kiklopfoljuk.
Az UltraPro edény aljába teszünk egy sor csirkemellet. Sózzuk, borsozzuk, vegetázzuk.


Ráöntünk egy réteg Rio Mixet.
Erre egy sor gépsonka kerül.
A sajtot lereszeljük a Konyhai Malomban.
A gépsonkára egy réteg sajt kerül.

Ezután megint a csirkemell és addig ismételjük a rétegeket, amíg a hozzávalónk elfogy.

Tetejére reszelt sajt kerüljön.
Az edényt lezárjuk a tetejével és 180 fokon sütjük.

Az UltraPro edényekben az ételek végig fedő alatt készülnek és csodás szép pirosra süthetőek így is.

Mikor elkészült hagyjuk hűlni az edényben, és óvatosan szeleteljük fel.


Párolt rizzsel kínáljuk, amit a Mikrós Rizsfőzőben készítettünk el.

Másnap hidegen szebben szelhető és hidegtál részeként is kínálhatjuk.

Töltött burgonya



Hozzávalók:
  • 1 kg burgonya
  • ½ kg darálthús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • majoránna
  • kömény
  • 1 kk őrölt fűszerpaprika
  • kb. 2 ek étolaj
  • vaj a tepsi kikenéséhez (kb. 1 ek- nyi)


Elkészítés:
A darált húsból a fűszerekkel pörköltet készítek egy Mesterszakács Főzőedényben.
Közben a krumplit meghámozom a TW Zöldséghámozóval, majd kifúrom a krumpli fúróval a közepüket.

A krumpli spirálokat bő olajban kisütöm.



Mikor a pörkölt elkészült, ez kb. a Mesterszakács Főzőedényben 10 perc, hagyom langyosra hűlni.
Az UltraPro Lasagna Sütőt kikenem vajjal vagy margarinnal.
Megtöltöm a kivájt krumplikat a pörkölttel. Szépen sorba belerakom a Lasagna Sütőbe.
A pörkölt szafttal, ami megmaradt meglocsolom, frissen őrölt borssal fűszerezem, ráteszem az edény tetejét és 180 fokon szép pirosra sütöm.



Savanyúsággal kínálom.

2013. január 10., csütörtök

Egreshab

Hozzávalók:
  • 1 üveg egres kompót (nyáron friss egresből készítem, fél literes pohárnyi egresből)
  • 5 egész tojás
  • 3 vagy 5 ek barna cukor vagy sima kristálycukor
  • 1 cs.vaníliás cukor
Elkészítés:
A befőttet átöntjük egy főzőedénybe és felforraljuk. Főzni nem kell! Amennyiben szükséges tehetünk hozzá még cukrot. 
Ha frissből készítjük: a megtisztított, megmosott egrest egy lábasba tesszük, 2 kanál cukorral és annyi vízzel, ami épp csak ellepi és felforraljuk. Amint forr kész is.


Az egész tojásokat egy tálba ütjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és jó habosra kikeverjük. Minél tovább habosítjuk, annál szebbé, krémesebbé válik a tojáshabunk.

A forró egrest a tojáshoz öntjük, elkeverjük és kész az egreshabunk.


Én langyosan is szeretem, de természetesen behűtve az igazi.

Fagyis kelyhekben tálaljuk.


2013. január 8., kedd

Lángos



Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 cs. instant élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 0,5 dl langyos tejszín (habtejszín folyékony állapotában)
  • 2 ek tejföl (lehet kefir, de akár aludttej is vagy natúr joghurt)
  • 2 dkg só
  • 1 dkg cukor
  • 0,25 dl étolaj
  • 1 egész tojás

Sütéshez:
  • olaj

Tálaláshoz:
  • tejföl
  • reszelt sajt
  • fokhagyma

Elkészítés:
A hozzávalókból lágy közepesen lágy tésztát készítünk a Duplafalú Ablakos Kelesztőben. Duplájára kelesztjük.


Amikor megkelt a tészta, még egyszer jól átdolgozzuk, hogy szép hólyagos és sima legyen.

Kistányérba öntönk egy kevés olajat és ebbe mártjuk a kezünket.

Olajos kézzel őszibarack nagyságú gombócokat formálunk. Minden kis gombócot együvé dolgozunk, majd szépen óvatosan a kezünkkel vagy kézfejünk segítségével kinyújtunk.


A Mesterszakács Wokban bő olajat hevítünk, és mikor meleg beletesszük a lángos tésztát. kb. 1-1,5 perc alatt meg kell sülnie az egyik oldalnak, majd a Mesterfogás Grill Szettel könnyedén megfordítjuk és újabb 1 – 1,5 perc alatt készre sütjük.


A 4 literes Ovális Tálalómesterbe állítgatjuk a kész lángosokat, hogy a felesleges olaj, lecsepegjen róluk.

Mikor mind kisült, fokhagymával bedörzsöljük, tejföllel megkenjük, majd bőven megszórjuk reszelt sajttal.


2013. január 6., vasárnap

Farsangi fánk


A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök).
A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is.
Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (Riói karnevál, velencei karnevál).
Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.
Fánk recept:
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt,
  • 2 tojás sárgája,
  • 2 evőkanál porcukor,
  • 5 dkg vaj,
  • 3 dkg élesztő,
  • kb. fél liter tej. (én most 3 dl tejjel és kb. 1dl tejszínnel készítettem)
Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet kimérjük a Duplafalú Ablakos Kelesztőbe.

A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, és az olvasztott vajjal. Ehhez hozzákeverjük a fellangyosított habtejszínt (természetesen folyékony állapotban tesszük hozzá).

A keveréket a liszthez öntjük és annyi langyos tejjel, amennyi szükséges jól kidolgozzuk a fánk tésztánkat. Nekem a 3 dl tej mind kellett. A folyadék mennyisége mindig a liszttől függ. Van olyan liszt, amihez kellett már nekem is a fél liter folyadék. Most a Nagyi Titka liszttel dolgoztam.

A tésztát duplájára kelesztjük.

A Gyúrólapot lefektetjük a munkaasztalra, az asztalt bevizezzük és így letapad a Gyúrólapunk, nem mozog.

A tésztát jól átdolgozzuk kézzel. Kitesszük a vékonyan megolajozott Gyúrólapra és a Nyújtóval ujjnyi vékonyra, de inkább vékonyabbra nyújtjuk. TW Fánkszaggatóval kiszaggatjuk.


Bő olajban kisütjük a fánkot. Hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni az Ovális Tálalómesterbe, rakjuk a kisült fánkokat. Mikor végeztünk mindnek a sütésével, tálcára rakjuk és az Új Hullám Porcukorszóróval megcukrozzuk.

Házi készítésű baracklekvárral kínáljuk.


Akinek kedve van, meg is töltheti porcukrozás előtt a fánkokat úgy, hogy egy fecskendőbe felszívja a baracklekvárt és a fánk oldalába szúrva benyomja a lekvárt a közepébe.


2013. január 3., csütörtök

Pudingtorta kívánságra



Tegnap délután Viktória kívánságára készült ez az egyszerű, de annál nagyszerűbb pudingtorta. Az ízeket és a sorrendet is ő rakta össze.

Ízek, alulról felfelé: 

  • mandula,
  • kókusz, 
  • málna és 
  • vanília.
Már csak egy szeletke van belőle.

Mindegyik csomag pudinghoz 4 dl tejet és 3 ek. cukrot használtam.
Tupperware Szilikon Virág formában készült a torta. 

Semmi piskóta, semmi gyümölcs, semmi díszítés nem kellett Viktóriának, csak sok-sok puding.

Kívánsága megoldva. Bár mindig kérné, hogy mit szeretne enni. :)



2013. január 1., kedd

Sertéskocsonya



Hozzávalók:
  • 2 sertésláb félbevágva hosszában
  • 1 jó húsos csont
  • 2 nagy fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek só
  • 1 ek házi vegeta
  • 15 - 20 szem egész fekete bors

Elkészítés:
Ez a kocsonya nagyon eltér a tőlem megszokottól, ugyanis egy csomag sertésláb akadt a kezembe a fagyasztóban pakolászáskor, amit már el is felejtettem, hogy létezik még. Egyéb okok miatt ki kellett ürítenem a fagyasztót és a másikba sehogy nem fért bele a köröm és egy bőséges hússal megrakott levescsont.

Mit volt, mit tennem, kocsonyát kellett főzni abból, amim volt itthon, mivel ma bolt az nincs, hogy kiegészítőket vettem volna hozzá.

Kiolvasztottam a húsokat, jól átmostam és beletettem a Mesterszakács Főzőedénybe, a 7,5 literesbe. Annyi vizet öntöttem rá, hogy ellepje a húst.
A krómnikkel edényekben nem forr el a víz, fedő alatt, vagy csak alig-alig, így bőven elég annyi víz, hogy csak ellepje a húst és nem kell fél napig sem főznünk.

Lassan felforraltam, leszedtem a habot és beleraktam a fokhagymát, vöröshagymát, sót, vegetát, borsot és szép lassan gyöngyözve főztem.
Mivel a kötőanyag a sok bőrke lenne, így egy óra helyett, kettőig főztem, végig fedő alatt, hogy biztosan megkössön a kocsonya.

Miután megfőtt, kiszedtem a húsokat, kicsit hagytam hűlni, majd kicsontoztam és elrendeztem a tányérokon.

A levet leszűrtem, azt is hagytam hűlni és konyhai papírtörlővel leitattam a tetejéről a felesleges zsírt, majd a húsokra mertem.

Hűvös helyen hagyom kihűlni, és megdermedni.


Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...