2015. május 29., péntek

Eperbefőtt xilit-tel

Hozzávalók:
  • kb. 50 dkg eper
  • 2 db 2 dl-es üveg
  • üvegenként 2 tk xilit
  • üvegenként 1 karika citrom (méhviasszal kezelt, ugyanis ennek a héja emberi fogyasztásra alkalmas)
  • tisztított víz
Elkészítés:
Az epret jól megmossuk, leszárítjuk, majd kicsumázzuk.
Tisztára mosott üvegekbe rakjuk, közéje vagy oldalához kerül a citrom karika. 
Mikor megtelt az üveg, a tetejükre 2-2 tk. xilit-et teszünk, felöntjük vízzel és jól lezárjuk.

Egy akkora fazekat veszünk elő, amibe az üvegek beleférnek.
Beletesszük az eperrel töltött üvegeket. Feltöltjük a fazekat vízzel úgy, hogy a befőttes üvegek nyakáig érjen a víz, a Tetők ne kerüljenek víz alá. 

Feltesszük a tűzhelyre és elkezdjük melegíteni. Nem forraljuk, csak gyöngyözhet a víz a fazékban és gyöngyöznie kell az üvegekben is. Innentől kezdve 25 percig melegítjük a befőttet.
Ezután lezárjuk a tűzhelyet és ebben a vízben hagyjuk kihűlni teljesen a befőttünket. 
Mikor kihűlt mehet a helyére a polcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése