2015. június 26., péntek

Málnaecet

Hozzávalók:
  • 1 marék málna
  • 2 db kapor ernyős virág
  • 4-5 szem egész bors
  • fél mokkáskanál mustármag
  • kb. 0,5 l almaecet
  • 1 db 0,5 l-es széles szájú szörpös üveg, csavaros tetővel
Elkészítés:
A kapor ernyős virágát leöblítjük. Középső és gyűrűs ujjunk közé fogjuk a kis szárát, úgy, hogy a virág a tenyerünkben legyen. Közéje rakjuk fele málnát. Másik kezünkkel összefogjuk a kaporvirágot középen úgy, hogy ne tudjon széjjel csúszni, és a málnaszemek ott maradjanak közötte. 
Így belecsúsztatjuk az üres üvegünkbe a kis csokrunkat. Elkészítjük a másik kaporvirágot ugyanígy, és azt is az üvegbe csúsztatjuk.

Beleszórjuk az egész borsot és a mustármagot.
Felöntjük az almaecettel, lezárjuk, és érleljük a hűvös spájzban.

Két hét múlva már használható is.

Felhasználása:

A málnaecet például a salátákban a legjobb, de egy kis fantáziával rendkívüli fogásokat tehetünk vele pikánssá.
A zöldségek közül különösen a cékla, a fejes saláta, a paradicsom, a paradicsompaprika, a rebarbara, a sárgarépa, a sütőtök alkot vele kellemes párost. A gyümölcsök közül pedig az alma, az eper, a görög-és sárgadinnye, a grapefruit, a narancs, a málna, a meggy, a ribiszke, a szeder, a szilva és a szőlő.
A húsok érdekesen viszonyulnak a málnaecethez, mivel a máj éppen olyan jóízű lesz tőle, mint a csirkemell vagy a vadhús.
A sajtok közül a rokfortokkal jól harmonizál.

A málnaecet az egyik legjobb ecet, melyet a salátaöntetekhez lehet felhasználni. Ha szeretné a málnaecetet házilag elkészíteni, csak kövesse az alábbi lépéseket.
A málnaecet felhasználása:

A málnaecetet sokféleképpen lehet felhasználni. Először is, kiváló salátaöntet önmagában is, de az öntetek részeként is felhasználható. Ez azonban nem minden:


  • Pácolható benne hal, disznó- és csirkehús.
  • Ízesíthetőek vele a gyümölcssaláták.
  • Felhasználható habos süteményekben és sörbetekben.
  • Finom a vaníliás krémben és a Pana Cottában.
  • Készíthető belőle mártás és szósz.
  • Ízesíthetőek vele a gyümölcsök.
  • "Szórható" a palacsinta és lágy, érett sajtok tetejére.
  • Fogyasztható sajttortával.
  • Feldobja mindenféle sütemény ízét.
  • Felfrissítő ital készíthető belőle.







3 óra elteltével már nagyon szép színe van a málnaecetnek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Eperfagylalt

Eredeti recept: Hozzávalók 4 adaghoz: 500 g eper 2 ek citromlé 150 g cukor 400 ml tejszín 4 tojássárgája Elkés...