2016. május 26., csütörtök

Citromfű szörp tartósítószer mentesen

Hozzávalók:
  • 6 literes tálnyi citromfű
  • 4 liter víz
  • 3 citrom
  • 1-1,5 kg cukor ízlés szerint

Elkészítés:
A citromfüvet többször váltott hideg vízben lemossuk. Ha nem nagyon szennyezett, elég folyóvíz alatt mosni. Vastag szárairól leszedjük a leveleket, de szárastól is készíthetjük.

Egy tálba tesszük a citromfüvet, majd a felforralt vízzel leöntjük.
A citromokat kifacsarjuk, a lét betesszük a hűtőbe, a sárga héjat pedig a levelekhez adjuk.

24 órát áztatjuk a citromfüvet.

Másnap leszűrjük, hozzáadjuk a kifacsart citromlevet és a cukrot.

Addig kevergetjük, míg a cukor teljesen felolvad.

Jól kimosott üvegekbe töltjük a szörpöt. Csavaros tetejükkel lezárjuk az üvegeket, majd dunsztoljuk. 

A csavaros tető alá nem szabad sem celofánt sem Folpackot tenni, ugyanis azok gyűrődhetnek és nem zár jól a tető, így vákuum sem tud keletkezni, ami pedig elengedhetetlen a tartósítószer mentes befőzésnél!!

Ha úgy látjuk, hogy nem zár a csavaros tetőnk rendesen, akkor inkább vegyünk újat!!

A dunsztolást és a Weninger befőző automatában végeztem el.

80 fokon 20 percig dunsztoltam a szörpöt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése