2016. június 27., hétfő

Savanyúságok tartósítószerek nélkül


A savanyúságok elkészítése Befőzőautomatával történik.

Savanyúság alaplé

Hozzávalók:

  • 10 bögre víz
  • 1,5 bögre 10%-os ecet
  • 2 bögre cukor
  • 10 dkg jód mentes só
Elkészítés:
A hozzávalókat hidegen összekeverjük és kész is van.

Ecetes uborka
  • Uborka, jól megmosva
  • alaplé
Üvegenként (7,2 dl):
  • 1 db babérlevél
  • 2 mk mustármag
  • 1/2 mk egész bors
  • 1 szál kapor
  • 1 kis szálacska borsikafű (csombor)
  • 1 vékony szelet torma, ha éppen van otthon (opcionális)
Elkészítés:
A jól kimosott üvegekbe belerakjuk a fűszereket.
Szépen beleállítgatjuk az uborkákat. Az üvegeket a nyakukig töltsük meg.
A felöntőléből is annyit öntsünk, hogy az üveg nyakáig érjen az is. 
Lezárjuk az üvegeket a tetővel.
Érdemes fejre állítani pár percre a megtöltött üvegeket, majd visszaforgatáskor megnézni, hogy nem-e folyatnak.
Ha folyat a tető, akkor húzzunk rajta, vagy cseréljük ki.

Berakjuk a megtöltött üvegeket a Befőzőautomatába. Feltöltjük az automatát annyi vízzel, hogy az üvegek min. 3/4-ed részéig érjen a víz.
Ha telerakjuk az automatát, tehát egymásra kerülnek az üvegek, akkor a víz a felső üveg sor 3/4-ed részéig érjen. Így az alsó sorban levő üvegek víz alá fognak kerülni. Ezért is érdemes még automatázás előtt ellenőrizni a tetők záródását.

Rátesszük az automata tetejét.

85 fokon, 30 percig dunsztoljuk az uborkát.
Mikor kész, azonnal kiszedjük a gépből, 5-10 percre fejre állítjuk, majd visszaforgatás után mehetnek a polcra.

Cékla savanyúság

Hozzávalók:
  • cékla
  • alaplé
Üvegenként (7,2 dl):
  • 4 tk egész kömény
  • 1 db babérlevél
Elkészítés:




A céklát megmossuk, nyersen megpucoljuk, majd kb. 1 cm-es szeletekre vagdaljuk.

A tisztára mosott üvegekbe beletesszük a fűszereket, majd az üveg nyakáig megtöltjük a nyers, felszeletelt céklával.
Felöntjük szintén csak nyakig az alaplével.
Üvegeket lezárjuk és ellenőrizzük, az uborkánál leírt módszerrel.





Betesszük a céklával töltött üvegeket az automatába.

Kochen fokozaton, 120 percig dunsztoljuk.
Mikor elkészült azonnal kiszedjük a gépből, és megint a fejre állítás következik.
Ha készen vagyunk ez is mehet a polcra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése