2016. június 9., csütörtök

Tartósítószer nélküli cseresznye befőtt

Hozzávalók:

  • cseresznye
  • cukor
  • víz
  • egész fahéj
  • egész szegfűszeg.

Elkészítés:
A cseresznyét minimum fél óráig langyos vízben áztatjuk, hogy az esetleges albérlőket ki tudjuk lakoltatni, ha illegálisan beköltöztek.

Ezután jól megmossuk folyóvíz alatt is, szűrőben lecsepegtetjük. Szárát eltávolítjuk és üvegekbe rakjuk.

A tisztára mosott üvegeket és tetőket már előző nap elkészíthetjük. (soha nem főzöm ki sem az üvegeket, sem a tetőket, csak mosószeres forró vízben elmosom, majd langyos vízzel öblítem, és kicsepegtetem őket)

Minden üveg aljába tegyünk kis darabka fahéjat és pár szem szegfűszeget.
Az üvegeket mikor megtöltöttük, 3-5 evőkanálnyi cukrot teszünk a gyümölcsre.
Sima csapvízzel felöntjük, úgy, hogy az üveg nyakáig legyen a víz.

Lezárjuk csavaros tetővel, ami alá soha nem szabad sem celofánt, sem semmilyen fóliát tenni, mert az meggyűrődhet és a vákuum sem tud tőle kialakulni a tetőn.
Fejre állítjuk az üveget, majd vissza, így ellenőrizve, hogy jól zár-e a tetőnk. Ha folyatna, akkor vegyük le azt a tetőt, dobjuk a kukába, és tegyünk újat az üvegre.

Mikor minden üveget lezártunk, leellenőriztünk, mehetnek a befőzőautomatába.
Enyémbe két sorba 16 üveg van. (sajna egy kimaradt, de majd dunsztolom külön azt)

80 Fokon, 30 percig dunsztoljuk a cseresznyét. Mikor a gép kikapcsolt, kiszedjük a befőtteket, letörölgetjük és mehetnek is a helyükre.

Megjegyzés: Ha nincs befőzőautomatád, fogj egy nagy fazekat, tegyél az aljába újságot vagy konyharuhát és erre rakjad az üvegeket, de ebben az esetben csak egy sort szabad tenni. Töltsd fel vízzel, úgy, hogy az üvegeknek a nyakáig vagy kicsit feljebb érjen. Tedd a tűzhelyre és kezd melegíteni. Forralni nem szabad! Csak addig melegítsd, amíg a víz és az üvegekben a szirup gyöngyözni kezd . Ezt az állapotot tartsd fent a fazékban 30 percig. Hagyhatod a dunsztoló vízben kihűlni a befőtteket, majd másnap kiszeded és mehetnek a helyükre.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése