2017. június 8., csütörtök

Ecetes cseresznye tartósítószer mentesen


Hozzávalók:

  • cseresznye tetszés szerinti mennyiségben
  • 1 rész víz (pl. 0,5 l)
  • 1 rész vörösbor ecet (pl. 0,5 l)
  • literenként 50 dkg cukor
  • pár szem egész bors
  • literenként 1 kávéskanál só 


Elkészítés:


A cseresznyét megmossuk, szárát óvatosan kiszedjük. Jól lecsepegtetjük, és kis üvegekbe rakjuk.
Az ecetet a vízzel, cukorral, sóval jól elkeverjük.
Az üvegben levő cseresznyére 2-2 szem egész borsot teszünk.
Felöntjük a lével az üvegeket, úgy, hogy a nyakáig érjen csak a lé, mert a cukor és a cseresznye is enged még levet.












Lezárjuk az üvegeket és a befőzőautomatában 80 fokon 30 percig dunsztoljuk.












Ha nincs automatád: 

A vizet az ecettel, cukorral, sóval, borssal jól összeforraljuk, közben a habot leszedjük. Addig forraljuk, amíg habzik és szépen leszedjük róla.

A kész ecetes levet hagyjuk kihűlni.

Mikor teljesen kihűlt, ráöntjük a cseresznyére. Lezárjuk az üvegeket és kidunsztoljuk fazékban. Gyöngyözni kell az üvegekben a lének 15 percig. Majd kiszedjük és hagyjuk kihűlni az ecetes cseresznyénket.

Címkézzük és mehetnek a spájzba.

Sült húsokhoz, grill ételekhez fogyasztjuk vagy akár darás tésztához. De magában is nagyon finom.

Ecetben tehetünk el még meggyet, sárga és őszibarackot, ribizlit, körtét, sárgadinnyét, birsalmát, szilvát, sárgadinnye héját, stb.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése