2017. június 23., péntek

Egres feldolgozása



Egres befőtt

Üvegenként: 

  • egres (én most a piros egrest tettem el befőttnek)
  • 4-5 ek cukor
  • tisztított víz

Elkészítés:


A jól megmosott egrest megpucoljuk, megszabadítjuk a szárától és a virágmaradványtól.

Üvegekbe rakjuk, tenyerünkkel többször megütögetjük az üvegek alját, hogy rendeződjenek a szemek.

Teszünk rá 4-5 kanál cukrot, felöntjük vízzel. Lezárjuk és befőzőautomatában 80 fokon 30 percig dunsztoljuk.

Mikor a gép lejárt, azonnal kiszedjük, szárazra töröljük az üvegeket, címkézzük és mehetnek a helyükre.

A kicsi üvegbe az egreshez került a maradék fehér ribizli is, mivel egy napon dolgoztam fel a két gyümölcsöt.




Egresszörp és lekvár




Hozzávalók:

  • egres
  • cukor
  • pektin


A képeken látható adaghoz(képek lejjebb):

  • 5 liternyi egres
  • 2,3 kg cukor
  • 6 g pektin





Szörp készítése ivólé készítővel





A megmosott egrest az ivólé készítő kosarába tesszük.
A gépet feltöltjük vízzel (használati utasítás szerint).
Ráhelyezzük a légyűjtőt, majd arra a gyümölccsel teli kosarat és lefedjük.










Entsaften programon 60 percig gőzöljük.

Mikor a gép kikapcsol, leemeljük a kosarat, félretesszük a tetőbe, hogy a még kicsepegő lé ne vesszen kárba.

Leeresztjük az egres levét, de szűrni kell, így az edényre egyből tehetünk is egy szűrőt.

Ezután két lehetőségünk is van: Vagy ivólét készítünk belőle vagy szörpöt.

Én most a szörpöt készítettem.
3,5 liter lé lett az egresből, ehhez adtam 2 kg cukrot. Oldódásig kevergettem, a habot, ami keletkezett leszedtem egy teaszűrővel.
Mikor a cukor elolvadt, üvegekbe mertem a szörpöt. Légmentesen lezártam, és ment vissza az automatába, ahol 80 fokon 20 percig dunsztoltam a szörpöket.

Mikor a gép lejárt kiszedtem, szárazra töröltem az üvegeket, címkéztem és mehettek is a polcra, ott kihűlnek.

A visszamaradt gyümölcshúsból készült a lekvár.

Az egrest átpasszíroztam.

A gyümölcspépet megmértem,1,2 kg lett.
30 dkg cukorhoz hozzákevertem a 6 g pektint.
Hozzáadtam a péphez a cukrot, összekevertem és tűzre tettem
Forrástól számított 5 percig főztem.

Vigyázat, nagyon puffog, tehát állandóan keverni kell.
Mikor elkészült, üvegekbe mertem a lekvárt azonnal lezártam minden üveget és 5 percre fejre állította őket.

Visszaforgatás után címkézés és irány a polc.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése