2017. június 10., szombat

Ribizli feldolgozás


Ma nem volt kánikulai meleg, így korán reggel kapálni mentem ki a kertbe. Közben leszedtem az érett epret is. Ahogy haladtam a kapálással, elértem a piros ribizlimhez. Megkóstoltam, és elkönyvelhettem magamban, hogy le kell szedni és feldolgozni. Na persze ettünk is belőle azért.
Miután a kapálást befejeztem, jobban mondva abba hagytam, neki álltam a ribizli szedésének, majd a szemezésének. Ekkor még azt sem tudtam mit fogok kezdeni vele, mivel csurig van a spájzom még az előző évekről is.
Mindig megfogadom, hogy következő éven nem teszek el semmit. De akkor mi lesz a kertben termő sok gyümölccsel? Így aztán minden évben készül egy kis ez, meg egy kis az (Új spájz kellene, hogy elférjek már)
No, csak szemezgettem, szemezgettem. Derekam beállt, alig tudtam kiegyenesedni.

Amíg szemezgettem, addig kitaláltam miket készítek.
Tehát készült ma pár kis üveg befőtt, pár kis üveg ecetes ribizli, ez nagyon finom lesz húsok mellé, főleg, ha szert teszek egy kis vadhúsra is valahonnan, és készült szörp, de ez nem csak ribizliből. Mindjárt kitérek rá, hogy mik is kerültek a befőzőautomata ivólé készítő kosarába.

A szörppel kezdtem a munkát.

Mennyei szörp


Hozzávalók:

  • 2 l-nyi leszemezett ribizli
  • 1,5 l-nyi megmosott, csumájától megszabadított eper
  • 2 db banán, természetesen héjától megfosztva
  • 1 csokor menta
  • 1 csokor citromfű
  • 1 csokor kóla fűszer (opcionális)
  • 1 kg cukor és még 0,5 kg (nekünk kellett hozzá még kis plusz, mert édesebben szeretjük a szörpöket.
  • 3 db BIO citrom
Elkészítés:

A megmosott gyümölcsöket és a fűszernövényeket a befőzőautomata ivólé készítő kosarába tesszük.
Gyümölcsöket először, majd erre terítjük a fűszernövényeket.
Tetejére rákarikázzuk a citromokat. Ha nem kapunk bio citromot, a héját pucoljuk le és csak a gyümölcshúst karikázzuk fel. Különben a gőzölés folyamán az összes vegyszer a szörpünkben landol.
Rászórok 1 kg cukrot.

Az automata alsó részébe öntök 10 l vizet, erre kerül a létartály, majd rá a szűrő és a tető.
Bekapcsolom a gépet: Entsaften -re állítom a programkapcsolót, az időzítőt pedig 60 percre állítom. És készülhet a szörp.

Mikor a szörp kész, akkor megkóstoljuk. Ha elég a cukor, akkor azonnal az üvegekbe töltjük a gép leeresztő csövének segítségével, és minden egyes üveget azon nyomban lezárunk. Így nem kell dunsztolni.

Viszont, ha édesebbet szeretnénk, akkor egy fazékba vagy tálba eresszük le, és cukrozzuk ízlésünk szerint. Kevergessük addig a szörpöt, amíg a cukor teljesen feloldódik. Töltsük üvegekbe, zárjuk le. Így viszont már dunsztolnunk kell a szörpöt is.

A visszamaradt gyümölcsöt felfőzöm lekvárnak. Mivel sok-sok magocska van a ribizliben, ezért passzírozom. Ha kell édesítem még. Forrástól számítva magas hőfokon forralom és üvegbe töltöm, dunsztolom ezt is.
Nem kell sem zselésítő, pektin, mert olyan sűrű lesz, hogy vigyázni is kell a forralásnál nehogy odakapjon a lábas aljához.

Amíg a szörpöt elővarázsolja a gépem, folytatom a ribizlizgetést.

Következett a kis üvegek feltöltése a szemezett ribizlivel-

Ribizli befőtt




Hozzávalók:
  • ribizli szemezve
  • 4 tk. cukor üvegenként (230 ml-es üvegekbe került)
  • tisztított víz







Elkészítés:
A ribizlivel megtöltöm az üvegeket úgy, hogy ne legyenek csurig, épp csak a nyakukig érjen a gyümölcs.
Ráteszem a cukrot, felöntöm vízzel és jól lezárom az üvegeket.

Végén írom majd a dunsztolási időt, mert mindent egyszerre fogok kidunsztolni.

Következő kis üvegekbe, egy különlegesség kerül, amit sokan nem is ismernek még. Napokban a cseresznyénél is rácsodálkoztak ismerőseim.

Ez pedig az:

Ecetes ribizli




Hozzávalók:
  • ribizli
  • 2,5 dl édes balzsamecet, én Rosé-t használtam most
  • kis üvegenként 1 db szegfűszeg
  • 1 kis darabka fahéj
  • 150 g cukor










Elkészítés:
A ribizlit szintén úgy töltjük az üvegekbe, hogy csak a nyakáig legyen gyümölccsel.
Beletesszük a fahéjat és szegfűszeget is.
Az ecetet elkeverjük a cukorral. Én Mix-Fix-ben ráztam össze.

A keverésnél, rázásnál hab fog keletkezni, ezt egy kiskanállal szedjük le róla.
Amikor a cukor feloldódott és a habot leszedtük, öntsük a cukros ecetet a gyümölcsre.
Zárjuk le az üvegeket és dunsztoljuk.

Mikor mindennel elkészültünk, jöhet a dunsztolás, tartósítás.

Szépen minden belepakolunk a befőzőautomatába. Azt a vizet lehet használni, ami a szörp gőzölésénél megmaradt. Csak kissé langyosítsuk, öntsünk hozzá hideg vizet,nehogy a befőttes üvegeink a hőváltozás hatására elrepedjenek.


Mikor mindent beletettünk, öntsünk a vízhez egy kevés ecetet is. Ez azért kell, mert különben az üvegjeink a forralás miatt vízkövesek, lesznek, vagyis inkább úgy mondanám, hogy fehéredni fognak, és azt letörölni sem lehet mással róluk, csak ecetes ronggyal.

Nem kell félni az ecetes víz nem kerül bele a befőttjeinkbe, ha jól záródnak a tetőink.

80 fokon 30 percig dunsztoljuk.

Lehetőleg minden évben új tetőket tegyünk az üvegekre. 
Lapka alá nem szabad sem celofánt, sem befőzőfóliát tenni, mert nem tud rendesen létrejönni a vákuum, és mivel tartósítószer nélkül dolgozunk, el fognak romlani a befőttjeink, szörpjeink.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése