2017. augusztus 27., vasárnap

Sült teák a téli napokra



Vegyes gyümölcsös sült tea

Hozzávalók:
őszibarack
körte
szeder
meggy
szőlő
fahéj
szegfűszeg
2 kg gyümölcsönként: 2 citrom leve és reszelt héja
illetve bármilyen gyümölcs tetszés szerint
cukor (opcionális)

Kiegészítők lehetnek:
gyömbér
aromák
fűszerek


Elkészítés:
A gyümölcsöket megmossuk, jól lecsepegtetjük, ha szükséges megpucoljuk, magjait, magházait eltávolítjuk.

Minden gyümölcsöt apró kockára vágunk.

Egy mély tepsit ecettel kiöblítünk. Ez megakadályozza, hogy leégjen a gyümölcsünk a sütőben.

Annyira raktam a gyümölcsöket, hogy 2,4 kg lett a végén. Ehhez került 3 citrom leve, reszelt héja és 80 dkg cukor. Pár darabka szegfűszeg és egész vagy tört fahéj (nem őrölt, csak tört).

170 fokon 60-70 percig sütöm, néha megkeverem.

Forrón üvegekbe rakom. Lezárom, és kidunsztolom befőző automatában 85 fokon 30 percig. Miután az automata kikapcsol, azonnal kiszedem, mert ha bent maradna, akkor nagyon megpuhulnak a gyümölcsök.


Télen egy bögre forró vízhez 2-3 teáskanálnyi gyümölcs, és kész a lélekmelegítő sült tea. De nyáron is fogyaszthatjuk pl. jeges teaként. Hidegvíz-jégkocka és ugyan úgy 2-3 teáskanálnyi sült tea bele.

Variációk, amiket most készítettem:

Vaníliás őszibarack

Ebben az esetben 1 kg volt a barackom, és én most piros belű barackból készítettem.

Ehhez a mennyiséghez tettem 20 dkg cukrot, pár darabka fahéjat és szegfűszeget. Összekevertem, és mehet a sütőbe.

Sütési mód egyezik a vegyes sült teáéval.

Mikor megsült a barack, akkor kevertem hozzá a vanília aromát, 4 teáskanálnyit.

Üvegekbe tettem, lezártam és dunsztoltam.

A barackossal egy időben került a sütőbe a


Gyömbéres körte
Szintén 1 kg körtét megszabadítottam a magházától (a súly már a tisztított gyümölcs minden esetben), kockákra vágtam és az ecettel kiöblített tepsibe tettem.

kb. 5 cm-es darab gyömbért megtisztítottam, és ráreszeltem a körtére.
20 dkg cukor, szintén fahéj és szegfűszeg került hozzá.
Összekevertem és betettem a barack mellé a sütőbe.

Sütési idő megegyezik a vegyes teánál leírtakkal.

Dunsztolás szintén megegyezik a fentebb írtakkal.

A teákat tehetjük nagyobb üvegekbe, de 330-350 ml-nél nagyobb ne legyen.
Egy adagos mini üvegekbe is helyezhetjük.
Felbontás után hűtőszekrényben kell tárolni mindig.

Kedves, gasztro - ajándékként is megállja a helyét, kicsit kicsinosítva az üvegeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése