2017. szeptember 6., szerda

Pizza szósz készítése házilag


Hozzávalók:
  • 1.5 kg befőző paradicsom
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál bazsalikom   
  • 1 teáskanál oregánó
  • 0.5 mokkáskanál kakukkfű
  • 3 mokkáskanál konyhasó
  • 5 kisebb babérlevél
  • 3 ek. zsír

Elkészítés:
A hagymát zsíron üvegesre pároljuk. 

A paradicsomokat paradicsompasszírozón átnyomjuk. A hagymákat és a fokhagymákat pedig zöldségaprítón pépesítettük, majd a fűszerekkel együtt egy lábasba takaréklángon jól összefőzzük. 

A kívánt állagot nagyjából két óra főzés után éri el.

Ha készen van, halásszuk ki a babérleveleket a szószból, majd forrón töltsük előzőleg alaposan kimosott üvegekbe, zárjuk le, és száraz dunsztba hagyjuk kihűlni.

Mivel nincsen benne tartósítószer, felbontás után tartsuk hűtőben.

Mivel időm és kedvem sem volt 2 órát a tűzhely mellett állni, így megkértem ELLA szakácsnőmet, hogy segítsen be nekem.

Tehát a szószhoz már a paradicsomot egyenesen Ella barátnőm edényébe passzíroztam. Hagymákat 3 ek zsíron, aprítás után üvegesre pároltam, majd késes gépben krémesre kevertem. Így ment a paradicsomhoz, amihez a fűszereket is hozzáadtam. Én friss kakukkfűvel készítettem, mert még nem volt időm azt szárítani. A többi fűszer szárítottan került bele.

Jól összekevertem, lezártam a kuktát és kézi beállításon 90 percig főztem.
Ezalatt az idő alatt elmentem a kislányomért a suliba. Bőven hazaértünk.

Mikor lejárt a kukta, kikapcsoltam és megvártam, amíg a gőz magától eltávozik.
Levettem a fedőt, kiszedtem a kakukkfüvet és a babérleveleket a szószból.

Ezután kézi beállítást kapcsoltam újra és fedő nélkül 30 percig forraltam a szószt, néha megkevergetve, hogy sűrűsödjön be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése