2014. november 23., vasárnap

Gyors pogácsa





Hozzávalók:


  • 1 kg liszt 
  • kb. 0,5 l tej 
  • 1 kis pohár (130 g-os) tejföl 
  • 2 tojás
  • 1 kocka (50 g) élesztő 
  • ízlés szerint só 
  • 1 kk. cukor 
  • 25 dkg vaj vagy margarin 
  • +1 tojás a kenéshez 
  • reszelt sajt

Elkészítés:

Én manapság soha nem játszom külön az élesztő felfuttatásával.
A kelesztő tál aljába teszem a sót, ehhez az adaghoz 3tk. sót tettem.  A sót azért teszem az edény aljába, mert semmiképpen nem érintkezhet az élesztővel, mert akkor nem fog megkelni a tésztánk, ha a só megfojtja az élesztőt.

Beleöntöm a tálba a lisztet, a cukrot, beleütöm a 2 egész tojást, és a már nem hűtő hideg tejfölt. (ezt jó, ha kiveszem előbb a hűtőből)
Közben a ½ tejet beleöntöm egy literes mikrózható edénybe, beledarabolom a margarint és együtt felmelegítem, hogy a margarin is teljesen felolvadjon. Nem kell forralni, sőt nem is szabad.

Mikor a margarin felolvadt a tálba öntöm a többi hozzávalóhoz.

Robotgép dagasztójával jól összedolgozom, megdagasztom a tésztát.
Nem kell megijedni, mert a szokásos kelt tésztánál lágyabb lesz. Lezárom a Gyors kelesztőt és a tésztát duplájára kelesztem. Mikor megkelt, újra átdagasztom a robotgéppel, és újabb kelesztés következik. 

Miután másodszor is megkelt a tésztánk, lisztezett gyúrólapra borítom, jól átgyúrom, majd kettéveszem. Mindegyik felét még egyszer átgyúrom, egyiket visszateszem a tálba, a másikat 2 cm vastagra kinyújtom.

Megkenem a felvert tojással, reszelt sajttal megszórom, szaggatom, és szép pirosra sütöm.


A szaggatáskor leeső részeket most félreteszem, mert a másik adag kiszaggatása után gyúrom össze.

Ezt is nyújtom, gyúrom, szaggatom, sütöm, míg el nem fogy az összes leeső kis rész, addig ismétlem a folyamatot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése