2015. november 8., vasárnap

Narancsos sütőtök lekvár

Hozzávalók:

  • 2.8 kg sütőtök
  • 300 ml víz
  • 13 g gyömbér (friss, hámozott)
  • 3 db narancs
  • 1 db citrom héja
  • 300 g kristálycukor

Elkészítés:

A sütőtököt hosszában félbevágom és kimagozom. Utána felszeletelem a sütőtököt.
Előmelegített, 200 C fokos sütőben 40 perc alatt megsütöm a sütőtököt.

Közben elkezdem lereszelni a citrusféléket, kettő narancs, és egy citrom héját.

A megsült sütőtöknek lehúzom a héját, és kisebb darabokra vágom.

Egy lábosba teszem a sütőtök darabokat, majd felöntöm a vízzel, és elkezdem főzni. A sütőtöknek viszonylag sok idő kell, hogy szétessen és levet engedjen ezért szükséges alá mindenképpen a víz, nehogy leégjen.

Lereszelem a megpucolt gyömbérdarabot is, és a két lereszelt héjú narancsnak kifacsarom a levét. A megmaradt 1 darab narancsot pedig megpucolom, és felkockázom.

Amikor a sütőtök már kezd szétesni, körülbelül 15-20 perc után hozzáadom a citrusok héját és a gyömbért, valamint a felkockázott narancsot.

Végül a cukrot is hozzáadom, épp csak összeforralom és már töltöm is a megfelelően fertőtlenített befőttesüvegekbe.

Száraz dunsztban hagyom kihűlni, majd elteszem a kamra polcaira a kész narancsos sütőtök lekvárt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése