2015. december 14., hétfő

Karácsonyi készülődés



Isler

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 15 dkg darált dió
  • 18 dkg cukor
  • 1/2 cs. vaníliás cukor
  • 2 ek. rum
Elkészítés:
A margarint, lisztet, sütőport, cukrot jól összedolgozzuk. Hozzáadjuk a diót, vaníliás cukrot és a rumot.
Jól összegyúrjuk. Lassan áll össze, de nem szabad sem folyadékot, sem margarint még hozzáadni, mert akkor nagyon lágy lesz.

Mikor a tésztánk összeállt szépen, vékonyra (3-5 mm) sodorjuk, és kör alakú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Én most nagyobb szaggatóval dolgoztam (fogalmam sincs miért, ez akadt a kezembe).

Sütőlemezre rakjuk a kis pogácsákat. Aki akar használhat sütőpapírt vagy szilikon sütőlapot, és arra sorakoztatja a kivágott süteményt. 

A leeső részeket összegyúrjuk, sodorjuk és szaggatjuk. Ezt tesszük, míg el nem fogy teljesen a tészta.

170 fokra előmelegített sütőben szép világosra sütjük. Gyorsan elkészül, tehát figyeljünk. Akkor jó, ha már kapott egy kis színt, de még, ha megérintjük a tetejét annak puhának kell lennie. Az én sütőmben ez kb. 10 perc volt, de nagyon sok féle sütő létezik, így az idő változhat!!!

Mikor megsültek az isler korongocskák, kiszedjük a tepsiből egy tálcára, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Mikor kihűltek, tetszés szerinti lekvárral összeragasztunk két-két lapot.

Végül a tetejére elkészítjük a csoki mázat. Ebből én a gyorsabbik változatot készítem minden süteményre. Ezt elrontani nem lehet és garantáltan megköt.


Csokoládé máz

Hozzávalók:
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor (kristály ehhez nem jó)
  • 3 dkg kakaó
  • 2 ek. lobogó forró víz (nem elég a csapból folyó forró víz)
Elkészítés:

A porcukrot és a kakaóport elvegyítjük, az esetleges csomókat szétnyomjuk. Közben a vajat megolvasztjuk, de nem forraljuk.
Mikor a margarin teljesen felolvadta, hozzákeverjük a cukrozott kakaóport. Egy sűrű masszát kapunk. Vizet forralunk mikróban vagy a tűzhelyen. A kakaómasszába belemérünk 2 evőkanálnyi forróvizet, se többet, se kevesebbet, és jól elkeverjük. 

Kanállal az islerek tetejére simítjuk. 
Amennyiben díszíteni akarod az islert, azonnal tedd meg, tehát egyesével és gyorsan dolgozz, mert hamar köt a csokimáz.

Linzer karika (Felénk: ides likas)

Hozzávalók:
  • 15 dkg cukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 45 dkg liszt
  • 1 egész tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 1 kevéske sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. tejföl
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Ha pontosan mértünk mindent gyönyörűen össze kell állnia.
Gombócot formálunk belőle, majd Folpackba csomagolva 1 órára betesszük a hűtőbe pihenni.
A gyúrásnál gyorsan dolgozzunk és minden hozzávaló hideg legyen, ez a titka a linzernek. Akinek van olyan robotgépe, ami tud tésztákat így gyúrni az a legjobb. Akinek nincs, az kézzel gyúrja gyorsan.

Nekem szerencsém van, mert ilyenkor télen mondhatni jég hideg a kezem, így az sem melegíti a hozzávalókat. :)

Az 1 óra pihenés után kisodorjuk a linzer tésztánkat kb. fél centisre.
Kiszaggatjuk úgy, hogy egy teli lapot és párjának egy közepén lyukas lapocskát, ami kisebb a teli lapnál. Ma már nem csak ezt a hagyományos linzerkarika szaggatót lehet így párban kapni, hanem akár fenyőfát, csillagot, hóembert, stb.


Nekem is van, csak megfeledkeztem róluk. Így a kéznél levő hagyományossal dolgoztam.

170 Fokra előmelegített sütőben sütjük a kis süteményeket, az islernél leírt módon.

Mikor kihűltek a kis lapok, egyet-egyet lekvárral összeragasztunk, majd porcukrozzuk.


Karácsonyi keksz, keksz nyomdával díszítve

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 egész tojás
Elkészítése:
Megegyezik a linzerkarikáéval, mivel ez is linzer tészta, de semmiképp sem szabad sütőport tenni bele, mert akkor a minta elvész.

A pihentetés után a tésztát fél centi vékonyra kinyújtjuk. A keksznyomdánkhoz tartozó szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát, majd a nyomdával belenyomjuk a mintát.
Szép sorban a sütőlapra helyezzük és előmelegített sütőben halványra sütjük, a fentebb leírtak szerint.

Ezt a három süteményt jó előre elkészíthetjük, és egy fém dobozban vagy én a Tupperware Frissen tartó tálaimban tárolhatjuk karácsonyig. Minél tovább állnak ezek a tészták, annál omlósabbak, finomabbak lesznek.

A kekszeket színezhetjük is. Ehhez por alakú ételszínezéket, illetve kakaóport használhatunk. Ezeket a tésztába kell jól belegyúrni és úgy pihentetni.

Amikor teljesen elkészültek a sütemények, jól megkötött az isleren is a csoki máz, akkor mindegyik egy Frissen tartó tálba került, és így várják az ünnepeket.



Kosárkák
Hozzávalók
Tésztához:
  • 10 dkg cukor,
  • 10 dkg margarin,
  • 2 egész tojás
  • 40 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor

Krém:
  • 30 dkg cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 ek. tej
  • 4 ek. liszt
  • 3 ek. kakaópor
  • 25 dkg margarin

Díszítés:
  • francia drazsé

Elkészítés:
A tésztához a cukrot, margarint, a tojásokat habosra keverem. Hozzáadom a lisztet a sütőporral. Összegyúrom, és kis golyókat formálok belőle.
Kizsírozott formába nyomkodom. Vékony legyen a tészta, hogy a krémnek bőven maradjon hely.  A kibélelt kis formákat tepsire rakom és előmelegített sütőben szép aranysárgára sütöm. A sütőből kivéve a kis kosarakat kiborítom a formából és hagyom kihűlni.
Közbe, míg a tésztácskák sülnek, elkészítem a krémet.
A hozzávalókat összekeverem, a margarin kivételével és felfőzöm, jó sűrűre.
Miután a krém langyosra hűlt, belekeverem a margarint.
A kihűlt kosárkákat megtöltöm és egy szem francia drazséval díszítem.

Viktóriám kedven sós süteménye is elkészült.

Sajtos tekercs

Recept: http://marcsiboszorkanykonyhaja.blogspot.hu/2013/08/sajtos-tekercs.html



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...