2016. március 16., szerda

Pulykamell sonka házilag

Alaprecept:
  • ½ kg pulykamell darálva,
  • 20 dkg zsírszalonna darálva
  • 9 g só,
  • 2 g pácoló só,
  • ½  dl víz,
  • 2 g porcukor

Pulyka sonka további hozzávalói:
  • ½ kg pulykamell kockára vágva
  • ½ ek kakukkfű őrölve (nyáron megszárítottam a kakukkfüvet, majd finomra őröltem egy részét kávédarálóban)
  • ½ mk őrölt bors
  • ½ mk gyömbér
  • ½ mk őrölt fehér bors
  • 1 jó késhegynyi citrom bors
  • 4 ek házi disznózsír
  • 2 nagy gerezd fokhagyma átnyomva 

Elkészítés:


Az összes fűszert, ami a hozzávalóknál van, elkeverjük a vízben.
Késes aprítóba tesszük a darált húst (gép leírása szerinti mennyiséget egyszerre), hozzáadjuk a fűszeres vizet és a zsírt.
Pépesre daráljuk. Jó ragacsos masszának kell lennie.

A húspépet hozzáadjuk a húskockákhoz. Jól összedolgozzuk a kettőt.





A kész sonka alapot beletöltjük a sonkaprésbe. Minden réteget jól megnyomkodunk, hogy ne maradjon a hús között levegő.

Mikor megtelt a prés, rátesszük a tetejét.
Minimum 24 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.







Másnap egy megfelelő magasságú fazékba állítjuk a sonkaprést, beletesszük a hőmérőt az erre kialakított helyre, és feltöltjük a fazekat vízzel.
A víz addig kell, hogy érjen, amíg a présünk meg van töltve. Erre ügyeljünk főzés közben is mindig.

Feltesszük a tűzhelyre a fazekat.
A vizet 80 fokig melegítjük és ezen a hőfokon tartjuk 2 órán át. (Semmiképpen sem lehet melegebb a víz 80 foknál)


Amikor letelt a 2 óra, akkor a prést hideg víz alatt lehűtjük, kivesszük belőle a kész sonkát. 
Mikor kihűlt hűtőbe tesszük. 
Másnap szépen szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése