2021. október 25., hétfő

Provence-i kenyér, ahogy én készítem

Hozzávalók:

  • 200 g liszt BL55
  • 150 g teljes kiőrlésű liszt
  • 10 g vaj
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 20 g friss élesztő vagy 5 g szárított
  • 1 cs. rozskovász por
  • 15 g só
  • Provence-i fűszerek (legjobb a friss zöld fűszer, de szárított is megfelel: kakukkfű, rozmaring, bazsalikom, babérlevél)
  • 1 fej vörös hagyma
  • kb. 2 dl víz
  • 2 kávéskanál cukor
  • dió vagy más magvak a díszítéshez

Elkészítés:

Összekeverjük egy tálban a liszteket, az összemorzsolt vajat, a cukrot, a fűszereket, az apróra vágott hagymát és az olajat. Az élesztőt belemorzsoljuk a tálba. Én a robotgéppel kevertettem össze a dagasztókarral. A magokat nem tesszük bele.



Langyos vizet engedünk, lassan adagolva adjuk hozzá a keverékhez, addig, amíg gyúrható tésztát nem kapunk (ha túl sok vizet adnánk hozzá, liszttel lehet javítani rajta).







5-8 percig dagasztjuk a tésztát. Takarjuk le az edényt és hagyjuk pihenni 5 percet (de lehet több órát is, annál jobban meg fog kelni a tészta).

Pihentetés után átgyúrjuk a tésztát, lehet hajtogatni, feltekerni is.





Kikenünk egy kenyérsütő formát margarinnal és beletesszük a tésztát. A felületét vízzel spricceljük, magokkal, dióval megszórhatjuk ízlés szerint.

A sütőt kb. 40 fokosra melegítjük,majd kikapcsoljuk, és ott kelesztjük a tésztát körülbelül fél óra hosszat.

Ha megkelt a tészta, bekapcsoljuk a sütőt 190 Celsius fokra, és kb. 40-50 percet sütjük (érdemes ellenőrizni 30 perc után szúrópróbás módszerrel, hogy megsült-e a tészta). Ha nincs teteje az edénynek és a dió/magok elkezdenének pirulni, tegyünk rá sütőpapírt az edényre, hogy ne égjenek meg.






2 megjegyzés:

  1. Te, ezt a kelesztőport vagy mit, hol lehet venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A rozskovász porra gondolsz? Minden boltban van már általában. Dr. Oetker terméke

      Törlés

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...