2023. október 21., szombat

Fügesajt 2.

 

Hozzávalók:

  • 1 kg érett füge
  • 0,5 kg cukor
  • 3 tk. vaníliás cukor
  • 1 db citrom

Elkészítés:

Az érett fügéket óvatosan megmosom. Száraikat eltávolítom.

A citromot meghámozom, gerezdekre szedem.

A fügét és a citromot lassú gyümölcsprésen átpréselem. Így a magok 99%-a eltűnik.

A pépet egy lábasba teszem, hozzáadom a cukrot, vaníliás cukrot és elkezdem főzni.

A főzés közben keletkező habot leszedem.

Kevergetni kell, nehogy lekapjon.

Én olyan lábasba tettem, amiben, ha nem keverem folyamatosan, akkor sem ég le.

Közben Folpackkal kibélelem az őzgerincformát. Ha nincs őzgerincet akár kistálakat is használhatsz, vagy amilyen formád van, pl. kuglófsütő is megfelel a célnak.

Addig főzöm, amíg besűrűsödik. Közben tányérpróbákat végzek. Pici masszát teszek egy tányérra, hagyom kihűlni. Ha oldalra döntjük a tányért nem szabad elfolynia a kis sajt alapunknak. Ha folyik, akkor még jócskán főzhetjük. Ha úgy látjuk, hogy sűrűsödött már, akkor újabb tányérpróba. Mikor nem folyik már el és a teteje is bebőrösödik, akkor kész van a sajtunk.

Ekkor a kibélelt formánkba töltjük és hagyjuk megdermedni.

A dermedési idő függ a lakás hőmérsékletétől és a sajt vastagságától. Lehetőleg a leghidegebb helyiségünkbe tegyük dermedésig.

Miután megdermedt kiboríthatjuk a sajtot zsírpapírra, vagy ha az nincs, akkor sütőpapírra és ugyan úgy forgatva szárítgatjuk, mint a birssajtot.







 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...