2013. október 23., szerda

Fügelekvár

Hozzávalók:
  • 50 dkg füge
  • 35 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • kicsi citromlé
  • ½ vanília rúd
  • 1/2 fahéjrúd
  • ½ tk gyömbér

Elkészítés:
A fügék száracskáját lecsíptem és a gyümölcsöt feldaraboltam. Ráöntöttem a vizet, cukrot, fűszereket. Addig kevergettem, míg a cukor elolvadt, majd éjszakára betettem pihenni a hűtőbe.

Ma pedig puhára főztem a fügéket és én turmixoltam, de nem muszáj. Ha nem akarjuk turnixolni, akkor maradhat darabos is. Mindkét esetben addig főzzük, amíg a számunkra megfelelő sűrűséget el nem éri. Mikor kész a lekvárunk, forrón kis üvegekbe adagoljuk, tetejükkel jól lezárjuk. Az üvegeket 10 percre fejre állítjuk, és szárazdunsztba tesszük kihűlni őket. Így finom, tartósítószer mentes lekvárunk lesz.

3 megjegyzés:

  1. én nem vizet hanem almát tettem bele , és nagyon finom lett ,

    VálaszTörlés
  2. Igen, a következő variáció nálam is almás lesz. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem változtat az ízén , de az állagán igen , fahéj, és gyömbér társaságával, került az üvegbe .

      Törlés

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...