2013. december 3., kedd

Karácsonyi zöldséges pulykaleves

Hozzávalók:
  • 80 dkg pulykahús,
  • 2 ek. olaj,
  • 2 l forró víz,
  • 1tk. só,
  • 1 vöröshagyma,
  • 1-1 csokor petrezselyem és zeller zöld,
  • 2 sárgarépa, 
  • 1 karalábé,
  • 15-15 dkg zöldbab, borsó, és karfiol,
  • 1 maroknyi turbolya,
  • 1 késhegynyi fehér bors,
  • 1tk. szójaszósz (el is hagyható) 

Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk és forró olajon mindkét oldalát átsütjük. Ráöntjük a forró vizet, megsózzuk és felforraljuk. 

A hagymát megtisztítjuk, a petrezselymet, a zellert megmossuk, és a leveshez adjuk. A húst egy órán keresztül főzzük. 

Az első 30 percben a habját folyamatosan leszedjük. A fazekat úgy fedjük le, hogy egy kis résen át a gőz eltávozhasson. 

A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk és felkarikázzuk. A karalábét megtisztítjuk, és kis kockákra vágjuk.

A húst, a hagymát és a petrezselyemzöldet kivesszük a levesből. A levet átszűrjük. Az előkészített zöldségeket a zöldborsóval, a megmosott, rózsáira szedett karfiollal és a felvágott zöldbabbal együtt beletesszük a leszűrt levesbe, és 15 percig főzzük. 

A főtt húst feldaraboljuk, és visszatesszük a levesbe. A turbolyát megmossuk, és apróra vágjuk. A kész levest sóval, borssal, szójaszósszal ízesítve, turbolyával meghintve tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...