2016. január 24., vasárnap

Tejes zsemle

Hozzávalók, 6 db-hoz:
  • 35 dkg liszt
  • 2, 5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
  • 2,5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 cs. szárított élesztő (kisebb csomag, amit 0,5 kg liszthez kell használni)
  • kevés olvasztott vaj a kenéshez


Elkészítés:
A kelesztő tálba tesszük a sót, lisztet, szárított élesztőt (az élesztő ne érintkezzen a sóval, ezért írtam így a sorrendet).

A tejet a margarinnal együtt meglangyosítjuk mikróban. Ebben feloldjuk a cukrot.
A száraz hozzávalókhoz adjuk a folyadékot és kézi robotgép dagasztókarjával jól kidolgozzuk a tésztát.

Lezárjuk a kelesztőnket és hagyjuk kelni a zsemletésztánkat.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületre borítjuk. Kézzel jó átdolgozzuk.

6 egyenlő részre osztjuk. Minden kis zsemlét újból jól átgyúrunk és gombóccá formáljuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rajuk a zsemléket, jó szellősen, mert nőni fognak.

Díszíthetjük alma szeletelő segítségével is. Ezt óvatosan belenyomjuk a zsemlékbe, de ne hogy keresztül vágjuk vele.

20 percig hagyjuk a tepsiben kelni a zsemléket.

Lekenjük a tetejüket olvasztott vajjal és 200 fokon készre sütjük. Időt azért nem írok, mert minden sütő más-más. még akkor is, ha ugyanarra a hőfokra állítjuk be.

Félidőben még egyszer megkenhetjük vajjal a zsemléket.

Mikor elkészültek, rácson hagyjuk kihűlni őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése