- 2 kg eper
- 1 kg cukor
- pár darab fahéj
Elkészítés:
Az előkészített epret porcelánedénybe tesszük (nem volt kedvem padlásra menni, így a Tupperware kristálytálam is megteszi).
A cukrot 1 l vízben felforraljuk, darabos fahéjjal ízesítjük, és forrón a gyümölcsökre öntjük.
Az edényt lefedjük, és hűvös helyre tesszük.
Másnap a szirupot leszűrjük, újra felforraljuk, és a gyümölcsre öntjük.
A műveletet naponta addig ismételjük, amíg a szirup elfogy.
Ezután a gyümölcsöket kristálycukorba meghempergetjük, erős napon szárítjuk vagy aszalógépbe tesszük.
Üvegekbe rakva jól lezárjuk.
Kiegészítésként hozom a napi képeket, hogy láthassátok hogyan fogy a szirup, hogyan lesz egyre jobb az eper.
Tehát a második napon kiszedjük az epret egy szűrővel, áttesszük egy másik tálba addig, amíg a szirupot a fazékba öntjük. Óvatosan bánjunk az eperrel, hogy ne törjön meg.
A szirupot felforraljuk és sűrítjük, vagyis kb. 10-15 percig forraljuk.
Közben visszatesszük az eredeti tálba az epreket. Amikor kész vagyunk a szirup forralásával, megint ráöntjük az eperre és óvatosan bele is forgatjuk, hogy minden oldalon jól érje a szirup a gyümölcsöket. Míg hűl, párszor átforgatjuk és mehet rá a tető és vihetjük vissza a hűvös spájzba.
3. nap csupán 1 cm-rel lett kevesebb a szirup, a tál fehér csíkjához képest. Onnan indultunk.
Biztos nagyon finom, lehet kipróbálom én is! Úgyis van itthon vagy 8 kiló eper... Bár inkább befőzést terveztem. Mondjuk dzsemfixxel ugye nem is akkora feladat. Már csak az a kérdés, hogy ezek közül melyik receptet válassza: Befőzök.hu
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszenek a receptek. Bármelyiket is választod, nagyon finomak. Még nekem rengeteg eprem van és a hétvégéig lesz is, bár ebben a nagy melegben egyre gyorsabban érik. Még a likőr pedig nekem is hátra van. :)
Törlés