Hozzávalók:
- 1 kg alma
- 8 dl víz
- 20 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás puding
- 50 dkg háztartási keksz
Tetejére:
- 3-4 evőkanál kakaópor
- 4 evőkanál porcukor
- 5 dkg vaj
- 8-10 evőkanál víz
Elkészítés:
Az almát
meghámozzuk kézi reszelőn vagy késes aprítóba ledaráljuk.
Aki tett el
télire reszelt almát, most előnyben van, mert csak kibont egy vagy 2 üveggel és
a hámozást, reszelést most megússza. Nekem is van még üvegben reszelt almám.
Az almát egy nagyobb lábasba tesszük. Ráöntünk
4 dl vizet, hozzáadjuk a cukrot, elkeverjük és kb. 10 perc alatt puhára főzzük.
Közben a
pudingot 4 dl vízzel kikeverjük, én ezt a Mix-Fix-ben összeráztam, és az
almához öntjük.
Kevergetve
2 percig főzzük. Ez alatt besűrűsödik.
Egy tepsi
alját kirakjuk keksszel és rákenjük a krémet. A tetejére keksz kerül.
Ha van
kapcsos formánk az a legjobb, mert mikor szeleteljük a süteményt, akkor csak
levesszük a formát és minden szelet szép lesz, nem úgy, mint egy sima tepsinél,
ahol az első pár szeletet nehézkes kiszedni.
A mázhoz a kakaót a porcukorral és a 8-10 evőkanál vízzel vízgőz felett felforraljuk. A tűzről levéve az 5 dkg vajat hozzá adjuk, ezt a keksz tetejére kenjük.
Egy
éjszakára tegyük hűtőbe, másnapra összepuhul és a TW Sajtkéssel szépen
szeletelhető.
Egy ideje már, egy egyszerűbb csoki mázat alkalmazok a süteményekre:
Csokoládémáz:
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj (vagy margarin)
- 20 dkg porcukor (nem jó a kristálycukor itt)
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 2 ek. lobogó forró víz
Elkészítés:
A porcukrot
a kakaóporral elvegyítjük, a csomókat jól szétnyomkodjuk, ha van a
porcukrunkban.
A vajat épp
csak megolvasztjuk, nem forrósítjuk fel. Amikor teljesen felolvadt, hozzáadjuk
a kakaós cukrot, és szép simára elkeverjük.
Közben vagy
a tűzhelyen, vagy vízforralóban vizet forralunk fel (nem jó a csapból jövő
meleg víz).
Mikor szép
sima a csoki mázunk, hozzáadjuk a lobogó forró vizet, és jól elkeverjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése