Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos víz,
- 2 dl langyos tej
- 3 ek. olaj,
- pár csepp ecet
- 2 tk. só
- 1 mk cukor
- 75 dkg finomliszt,
- 1 cs instant élesztő (11 g-os)
Elkészítés:
Minden
hozzávalót a dagasztó tálba teszek, abban a sorrendben, ahogy a hozzávalókat
írtam.
Robotgéppel
jól kidolgozom a tésztát.
Átteszem a kelesztő
tálba, lefedem és kelesztem. Mikor megkelt, kézzel átdolgozom a tésztát és újra
megkelesztem.
Lisztezett
gyúrólapra teszem. Jól átgyúrom, hogy a levegő bubik kidurranjanak.
Ezután annyiszor
100 g-ot kimérek, amennyi zsemlét szeretnék készíteni.
A zsemléket megformázom,
és zsírozott tepsibe rakom. Lefedem és hagyom kelni kb. 30 percet, majd vízzel
jól megspriccelem és 200 fokon készre sütöm.
Én most 6
db-ot készítettem a tésztából.
A maradék
tésztát kerekre kinyújtom, és 8 felé vágom. Nekem van ehhez egy segédeszközöm
is. Kislányom a kisebb kifliket szereti, ezért lesz 8 db. Ha a bolti méretet szeretnéd,
akkor 4-6 részre kell vágni a tésztát.
A kifliket feltekerem,
és szintén zsírozott tepsibe sorakoztatom. Lefedem a tepsit és 30 perc pihi
után vízzel jól megspriccelem, majd szintén 200 fokon sütöm.
![]() |
A kiflik végeit nem kell ennyire behajtani, de most betettem egy tepsibe mindet, hogy egyszerre süljenek, mivel más tenni valóm is akadt még. |
Mikor
megsültek a zsemlék és a kiflik, kiszedem egy rácsra és megspriccelem vízzel.
Hagyom
hűlni és reggel készülhet a tízórai a suliba, na meg mikor visszaérek, akkor a
reggelim is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése