A Rumtopf
egy német eredetű rumos kompót, amely úgy készül, hogy egy kb. 5 literes üvegbe
vagy mázas cserépedénybe a nyár és az ősz minden gyümölcséből tesznek egy
adagot rummal és cukorral keverve. Októbertől aztán hagyják érni karácsonyig,
ekkorra készül ugyanis el a rendkívül jó ízű kompót, amit aztán süteményekhez,
krémekhez stb. adhatunk. Akár a következő nyárig is eltartható, már persze
akkor, ha nem járunk rá folyamatosan. Sok helyen még fagylaltot is készítenek
belőle.
A rumos fazékba
hagyományosan először az eper kerül bele, majd folytatjuk a sort: cseresznye,
meggy, sárgabarack, őszibarack, málna, szeder, áfonya, szilva, szőlő, narancs,
ananász (friss), stb.
Elkészítése:
Bármilyen
gyümölcsöt is teszünk bele éppen, a fele mennyiségű cukrot szórjuk rá (pl. fél
kiló gyümölcsre 25 dkg-ot) majd töltsük fel min. 54 %-os rummal, hogy jól
befedje a gyümölcsöket.
A következő
alkalmakkor már nem kell olyan sok rum, mert a gyümölcs is enged levet, de
nagyon fontos, hogy a rumos lé teljesen befedje a gyümölcsöket. Tehát minden új
adag gyümölcsre fele annyi cukor és rá a rum. mentsük, ami menthető.
Kéthetente ellenőrizd a rumtopfot, mert a pezsgés és a habzó foltok
megjelenése, a nemkívánatos erjedés beindulását jelzi. Ilyenkor kóstold meg, és
ha még nincs rossz íze, akkor megmentheted.
Szedd le a habot, majd önts az edénybe 5 literre számítva 2-2,5 dl
96%-os tiszta szeszt (patikából). Azonnal megállítja az erjedést, és
folytathatod az eltevést.
Csak tiszta műanyag vagy fa kanállal nyúljunk az edénybe, hogy elkerüljük a baktériumok
elszaporodását.
Sötét, hűvös helyen tároljuk, így a kísértést is könnyebben
elkerüljük, hogy már előre nassoljunk belőle.
Első nap: 2019.06.08.
11 dkg
eper,
16 dkg
piros ribizli,
135 g
cukor,
rum, 7 dl
rum ráment
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése