2013. május 24., péntek

Bodza - szörp és ital variációk



Bodzaszörp másképp

Hozzávalók:
  • Bodzavirág, minél több, annál finomabb lesz, de minimum 30 nagy tenyérnyi kell.
  • 6 l víz
  • 4 kg cukor
  • 5 citrom karikázva
  • 1 cs Haas Szörptartósító


Elkészítés:





A vizet felforralom, hozzáadom a cukrot, és újra forralom, vagyis szirupot főzök.
Kiveszek egy kis pohárkányit, és abban feloldom a Haas Szörptartósítót, majd a szirupba öntöm. Jól elkeverem és hagyom teljesen kihűlni a szirupot.
Közben egy tálba teszem a bodza virágokat, a citromkarikákat.









Mikor a szirup kihűlt, ráöntöm a virágra, lefedem a tálat, és 4 napot hagyom állni, közben néha megkeverem.
Négy nap után leszűröm, és jól kimosott üvegekbe töltöm, légmentesen lezárom, és mehet végleges helyére.







Bodzaital gyümölcscukorral télire

Hozzávalók:
  • Bodzavirág, minél több, annál finomabb lesz, de minimum 10 nagy tenyérnyi kell.
  • 3 l víz
  • 30 dkg gyümölcscukor (fruktóz)
  • 2 citrom karikázva, vagy ha van a fagyasztóban lefagyasztva citromlé és szárított citromhéj is van, az is megfelel. Én is ezt tettem, mert a szörphöz elfogyott a friss citrom.
  • 1 cs Haas Szörptartósító

Elkészítés:






A vizet felforralom, hagyom langyosra hűlni, majd belekeverem a gyümölcscukrot és a Haas Szörptartósítót. Hagyom teljesen kihűlni.
Közben egy tálba teszem a bodza virágokat, a citromkarikákat vagy a fagyasztott citromlevet, szárított citromhéjat.










Mikor a szirup kihűlt, ráöntöm a virágra, lefedem a tálat, és 2 napot hagyom állni, közben néha megkeverem.
Két nap után leszűröm és jól kimosott üvegekbe töltöm, légmentesen lezárom, és mehet végleges helyére.






Bodzaital Agávé sziruppal télire

Hozzávalók:
  • Bodzavirág, minél több, annál finomabb lesz, de minimum 10 nagy tenyérnyi kell.
  • 3 l víz
  • 14 ek Agávé szirup
  • 2 citrom karikázva, vagy ha van a fagyasztóban lefagyasztva citromlé és szárított citromhéj is van, az is megfelel. Én is ezt tettem, mert a szörphöz elfogyott a friss citrom.
  • 1 cs Haas Szörptartósító

Elkészítés:





A vizet felforralom, hagyom langyosra hűlni, majd belekeverem az Agávé szirupot és a Haas Szörptartósítót. Hagyom teljesen kihűlni.
Közben egy tálba teszem a bodza virágokat, a citromkarikákat vagy a fagyasztott citromlevet, szárított citromhéjat.











Mikor a szirup kihűlt, ráöntöm a virágra, lefedem a tálat, és 2 napot hagyom állni, közben néha megkeverem.
Két nap után leszűröm és jól kimosott üvegekbe töltöm, légmentesen lezárom, és mehet végleges helyére.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...