2013. május 27., hétfő

Gyorskovászos kenyér

Kovász:
  • 30 dkg rétesliszt
  • 3 dl (30 dkg) kéz meleg víz
  • 1/2 kávéskanál szárított élesztő (12 gr friss)  





A szárított élesztőt összekeverem a vízzel, a lisztet átszitálom, és folyamatos keverés mellett összedolgozom a Duplafalú Ablakos Kelesztőben. 
Nem kell dagasztani, csak keverni, mint a nokedli tésztát. Fedjük le, és langyos helyen hagyjuk érni 18-22 órát.
  



Tészta: 
  • 50 dkg sima liszt
  • 2,5 dl (25 dkg) kéz meleg víz
  • 2 evőkanál só
  • 1,5 kávéskanál szárított élesztő (36 gr friss) 

A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót és keverjük össze.

Az élesztőt szórjuk a kovász tetejére, és öntözzük meg a langyos vízzel. Keverjük össze egy fakanállal, és közben adagoljuk hozzá a sós lisztet.
Ha kezd összeállni, akkor tegyük félre a fakanalat és folytassuk tovább kézzel vagy robotgéppel.

Gyúrjuk, dagasszuk össze, míg egy lágy, de nem ragadós tésztát kapunk, ami elválik az edény falától.

Hagyjuk kelni 40-50 percet, de a 20-ik perc után dolgozzuk át a tésztát, és úgy folytassuk a kelesztést. Amikor duplájára megkelt a kenyértésztánk, megint gyúrjuk át, hogy a levegő kimenjen belőle.





Vegyük elő az UltraPro edényt, vékonyan olajozzuk ki. Én a Penty Sütő spray-t használom.

Vágjuk be 3 helyen, fedjük le az edényt, és így kelesszük 30-40 percet, vagy amíg újra duplája lesz.

Sütöm 40-45 percet, illetve addig, amíg a számomra megfelelő színt eléri a kenyér.







Rácsra teszem, vízzel megspriccelem, és hagyom hűlni. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...