2013. május 26., vasárnap

Eperbefőtt


Hozzávalók:
eper
literes üvegenként 5-6 kanál cukor
1 karika citrom üvegenként, természetesen olyan, aminek nem vegyszerrel kezelt a héja 
tisztított víz


Elkészítés:







Az epret jól megmossuk, lecsepegtetjük, csumázzuk, majd üvegbe rakjuk. Óvatosan közben megütögetjük tenyerünkkel az üveg alját, hogy az eperszemekkel minél jobban kihasználtassuk a helyet.
Tetejére tesszük a citromkarikát. Rászórjuk a cukrot, felöntjük tisztított vízzel, és jól lezárjuk a tetővel.






Akkora fazékba, amibe az üveg jól belefér magasságilag, teszünk konyhai papírtörlőt, vagy konyharuhát. Beletesszük az üveget és feltöltjük hideg vízzel. A víz az üveg nyakáig érjen.
Tűzhelyre tesszük és dunsztoljuk. A víznek nem szabad forrnia, csak éppen gyöngyöznie, és az üvegben is gyöngyözni fog a szirup. A gyöngyözés kezdetétől 25 percig dunsztoljuk az eperbefőttet. Mikor kész, lezárjuk a tűzhelyet és hagyjuk kihűlni a kompótunkat. Mikor kihűlt a víz, kivesszük a kompótot, letöröljük szárazra az üveget és mehet is a helyére.

Mivel nem forr a vizünk, aki szereti készítheti mézzel, Agávé sziruppal, rizssziruppal is, vagy éppen nádcukorral, barna cukorral.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...