eper
literes üvegenként 5-6 kanál cukor
1 karika citrom üvegenként, természetesen olyan, aminek nem vegyszerrel kezelt a héja
tisztított víz
Elkészítés:
Az epret jól megmossuk, lecsepegtetjük, csumázzuk, majd üvegbe rakjuk. Óvatosan közben megütögetjük tenyerünkkel az üveg alját, hogy az eperszemekkel minél jobban kihasználtassuk a helyet.
Tetejére tesszük a citromkarikát. Rászórjuk a cukrot, felöntjük tisztított vízzel, és jól lezárjuk a tetővel.
Akkora fazékba, amibe az üveg jól belefér magasságilag, teszünk konyhai papírtörlőt, vagy konyharuhát. Beletesszük az üveget és feltöltjük hideg vízzel. A víz az üveg nyakáig érjen.
Tűzhelyre tesszük és dunsztoljuk. A víznek nem szabad forrnia, csak éppen gyöngyöznie, és az üvegben is gyöngyözni fog a szirup. A gyöngyözés kezdetétől 25 percig dunsztoljuk az eperbefőttet. Mikor kész, lezárjuk a tűzhelyet és hagyjuk kihűlni a kompótunkat. Mikor kihűlt a víz, kivesszük a kompótot, letöröljük szárazra az üveget és mehet is a helyére.
Mivel nem forr a vizünk, aki szereti készítheti mézzel, Agávé sziruppal, rizssziruppal is, vagy éppen nádcukorral, barna cukorral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése