2018. szeptember 9., vasárnap

Parasztkenyér 1250 grammos, Maczák Sándor receptje átdolgozva


Sütőben sütve


Hozzávalók:
375 ml tej
2 db tojás
2 evőkanál vaj vagy margarin
1.5 teáskanál só
1 evőkanál cukor
Liszt BL 55-ös 500 g
Rétesliszt 165 g
Száraz élesztő 8 g vagy 2 dkg friss


Elkészítés kenyérsütőben:
Az én gépemen 1 fehér kenyér program és én barna színre állítottam.

Átdolgozott változat:
Hozzávalók:
375 ml tej
2 db tojás
1,5 tk só
1 ek cukor
665 g BL 55 sima liszt
1 cs (11 g) szárított élesztő
40 g margarin


Elkészítés sütőben:
A sót, cukrot mindig az edény aljába teszem. Erre jön a langyos tej, bele a tojás, margarin. Ezután a liszt, majd ennek a tetejére az élesztő.
A robotgépemre felteszem a dagasztókart, és addig dagasztom a tésztát, amíg jó hólyagos lesz.
A kész tésztát átrakom a dupla falu kelesztőmbe. Duplájára kelesztem. Ezután a megkelt tésztát kézzel jól átdolgozom, majd újra duplájára kelesztem.
Enyhén lisztezett munkafelületre teszem, és megint átdolgozom, úgy, hogy a levegő hólyagok kipukkanjanak mind.

Kinyújtom kissé a tésztát és hajtogatom a kenyeret.
Ezután a sütőedényemet vékonyan kiolajozom és beleteszem a formázott kenyeret. 3 helyen ollóval, vagy jó éles késsel bevágom. Lezárom az edényt a tetejével, és újabb kelesztés következik.
Miután az edényben is megkelt a kenyérke, vízzel spriccelem be, majd megy vissza a tető rá.
200 fokon készre sütöm. Én végig tető alatt.



2018. március 2., péntek

Sajtos tarja rizzsel és kivi mártással



Hozzávalók:
  • 5 nagyobb szelet tarja 7-8 mm vastag (vagy annyi, ami épp betakarja a fritőz edény alját)
  • frissen őrölt feketebors
  • fél pohár  krémes fehér joghurt
  • 1 ek. mustár
  • 10-15 dkg trappista sajt
  • 1 ek. olaj

Mártáshoz:
  • 4 db kivi
  • 1 pohár krémes fehér joghurt
  • 1 ek méz, vagy ha még nagyon savanyú a kivi 2 ek is mehet hozzá

Elkészítés:



A tarja szeleteket sózzuk, borsozzuk. Belerakjuk a fritőz edény aljába, amit az olajjal megkenünk.
Összekeverjük a joghurtot a mustárral. Ezt a húsokra kenjük.
Betesszük az edényt a gépbe és lecsukva minimum 2 órát hagyjuk, hogy átjárja a húst a fűszer és a mártás. Én reggel megcsináltam és egész délelőtt hagytam érlelődni.







Ezután 200 fokon 30 percig sütjük a húst.
Mire a sajt szépen megpirul, a húsunk és finom puha lesz.





Amíg a hús sül, elkészítjük a mártást.
Hideg mártást készítünk, tehát pillanatok alatt kész.
A kiviket meghámozzuk, daraboljuk. Beletesszük egy mélyebb edénybe. Hozzáadjuk a joghurtot és a mézet.
Botmixerrel simára dolgozzuk.
És kész is a hideg kivi mártás.
Rizst most a mikróban készítettem a Tupperos rizsfőzőmben.
Tálaláskor a Chini parti formázóban formáztam meg a rizst.



Rizzsel kínáljuk, ami a Tupperware rizsfőzőjében mikróban készült nálam, és szintén a Tupperware termékével a Chini partijával formáztam.

Különleges íz világ, és gondolom sokan furcsállják is ezt a kombót, de ki kell próbálni, nagyon finom.

2018. február 1., csütörtök

Sajtos perec

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • kb. 20-30 dkg reszelt sajt
  • 2 tk só
  • 1 cs szalalkáli
  • tej
  • köménymag (opcionális)
  • 1 db tojás

Elkészítés:
A szalalkálit kb. fél dl langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet, margarint sóval, 10 dkg reszelt sajttal, a felfuttatott szalalkális tejjel, és még annyi tejjel, hogy könnyen gyúrható, közepes keménységű legyen, összedolgozzuk.

Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk.

Felvert tojással megkenjük és megszórjuk a reszelt sajttal.

Perec szaggatóval kiszaggatjuk és sütőlemezre rakjuk, amelyre vagy szilikon sütőlapot vagy sütőpapírt teszünk.

A leeső tésztadarabokat újra gyúrjuk, sodorjuk, kenjük, sajttal szórjuk és szaggatjuk, míg el nem fogy.

Szép világosra sütjük, de úgy, hogy a sajt kicsit pirulós legyen.

1 adagból kb. 120 db perecünk lesz.


2017. november 4., szombat

Ebből egy kicsi, abból egy kicsi saláta


Ma rakodtam a fagyasztóban és találtam még egy kevéske franciasaláta keveréket. Magában nem lett volna elég, így tettem egy kis ezt, meg egy kis azt hozzá, és kikerekedett egy finom saláta belőle.

Hozzávalók:
  • 3 db főtt tojás
  • 10-15 dkg franciasaláta zöldségkeverék
  • késhegynyi fehérbors
  • ½ tk vaj
  • 1 kisebb ecetes uborka
  • fél fej lila hagyma, de jó a vöröshagyma is


Öntethez:
  • 3 ek tejföl vagy natúr joghurt
  • 2 ek majonéz
  • pici mustár
  • pár csepp citromlé
  • bors

Elkészítés:




A zöldségkeveréket a vajjal, sóval, fehér borssal megpároljuk a mikróban, 800 W-on 10 perc alatt. Közben keményre megfőzzük a tojásokat.








Elkészítjük az öntetet is. A hozzávalókat jól kikeverjük. 
Amíg a zöldség és a tojás kihűl, az öntetet betesszük a hűtőbe.




A megpárolódott zöldséget átkeverjük és hagyjuk kihűlni. A tojásokat megpucoljuk és kockára vágjuk. Beletesszük egy tálba és ezt is hagyjuk kihűlni.
A hagymát és az uborkát kis kockákra vágjuk.





Mikor minden kihűlt, akkor a hozzávalókat összekeverjük óvatosan, majd rátesszük az öntetet és ezzel is átforgatjuk.

Ha szükséges még sózzuk, borsozzuk. Hűtve fogyasztjuk.










Finom sült vagy rántott húshoz, de akár egy frissen sütött zsemlével, kiflivel is fogyaszthatjuk.












Halrudakkal








Sült csirkecombbal.

2017. augusztus 27., vasárnap

Rakott krumpli nagyon másképp



Hogy miért ezt a címet adtam a receptemnek? Mert kislányom szereti ugyan a rakott krumplit, de nem kolbásszal, nem tejföllel és tojássárgája sem lehet benne, de még sajtot sem tehetek rá.
Így hát ez egy nagyon különleges rakott krumplinak nevezett étele a kislányomnak.

Tehát nézzük is, hogy hogyan készül

Hozzávalók:

  • pár szem krumpli (kb. 5-6 közepes méretű)
  • 3 db füstli
  • 4 db főtt tojás, de csak a fehérje
  • zsír


Elkészítés:
A krumplit megfőzöm, jobban mondva gőz programon elkészítem Ellában 8 perc alatt.

A tojásokat is keményre főzöm forrástól számított 10 perc alatt a tűzhelyen. Beletehetném a krumplihoz is Ellába, de nekem úgy nem szimpatikus a pucolt tojás színe, kissé megszürkül a fehérje része.
Közben míg készül a tojás és a krumpli, felkarikázom a füstliket és kizsírozok egy kicsi mázas kerámia tálat.

A krumplit, tojást is megpucolom, és kezdem tölteni a tálat.
Alulra krumpli szeletek, sózás.
Rá, jó sűrűn a füstli karikák, majd erre a tojásfehérje karikák, szintén jó sűrűn.

Végül krumplival zárjuk a sort, amit sózunk, és hogy ne legyen száraz az ételünk, megkenjük a krumpli tetejét is zsírral.

Ezután kezdődhet is a sütés, amit most nem a tűzhely sütőjében fogok csinálni, hanem a Klarstein VitAir Fryer hőlégkeveréses fritőzömben. 

A rácsot az edény aljába teszem úgy, hogy a kisebbik lábain álljon, erre ráteszem a kerámia tálat.

210 fokon 15 perc alatt átsütöm a rakott krumplit és már tálalható is.




2017. augusztus 7., hétfő

Amerikai fánk, avagy donut


Hozzávalók:
2 csésze (kb. 35 dkg) liszt
2 tk sütőpor
1 csésze (kb. 25 dkg) cukor
1 csésze tej
1 tk vanília kivonat
2 ek olaj
2 tojás

A bevonathoz:
csoki máz vagy
fondant: porcukor+citromlé sűrűre keverve

A csésze 2,5 dl-es.

Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokosra.





A liszt és a sütőpor kivételével mindent beleteszek a keverőtálba. Mikor jól kikeverte a gép, a masszához szitálom a sütőporos lisztet. Ezzel is jól kikeverem és kész is a tésztánk.
Kivajazom a formát. 









Elosztom a masszát a formákban úgy, hogy csak félig töltöm, vagy kicsit feljebb, mert meg fognak nőni.





Kb. 14-15 perc alatt megsütöm. Bár az idő nagyon függ a sütőktől, mind más. A lyuk nélküli formában levő masszának kicsit több idő kell.













A fánkokat bevonom valamilyen mázzal. Én most epres cukormázzal vontam be, és dekor cukrokkal díszítettem. Amire nem került cukormáz, azt pedig leporcukroztam.

2017. augusztus 1., kedd

Csemegekukorica szuvidolva vajjal és tengeri sóval.

Szuvidolásnak azt az eljárást nevezzük, amikor az élelmiszert vákuumcsomagolásba helyezve, állandó, -aránylag alacsony - hőfokon melegítjük, főzzük. Az alacsony hőfokon, vákuum alatt történő ételkészítéssel az alapanyagok megőrzik természetes ízüket és állagukat.
Ezzel a módszerrel jól meg lehet közelíteni a nagynevű szakácsok és éttermek által kínált gasztronómiai csodákat, a vaj puha, omlós, de belül finom szaftos sülteket, ételeket.
Úgy gondoltam, hogy megpróbálom, ha már adott a háztartásban egy befőzőautomata és adott mellette egy vákuumfóliázó eszköz is. Akkor, miért ne? 

Szóval befőzőautomatában a következő módon néz ki a szuvidolt kukorica





Hozzávalók:
4 cső csemegekukorica
5 dkg vaj
darabos tengeri só ízlés szerint







Pár liter vízzel beüzemeljük a befőzőautomatát és beállítjuk 84 C°.ra a termosztátot. (Analóg rendszerű befőzőautomatáknál ez nem egyszerű, sőt talán kivitelezhetetlen is, ezért a 85 C° fok jól eltalálható helyette a skálán). Magát az időzítőt pedig 45 percre állítjuk. Elindítjuk a gépet. 






De lehet úgy is, hogy az időzítőt végtelenre állítjuk és akár a mobiltelefonunk stopperórájával mérjük majd az időt. Mindegy hogyan oldjuk meg, egy a lényeg, hogy a szuvidolni kívánt kukoricát akkor tegyük zacskóstól az automatába, amikor elérte a 85 C°-ot és akkor vegyük ki, amikor letelt a 45 perc. 







Érdemes valamivel lesúlyozni a behelyezett zacskót, nehogy feljöjjön a víz színére. Közben a megtisztított csemegekukoricákat enyhén megszórjuk tengeri sóval és egy-egy darabka vaj kíséretében vákuum-fóliázzuk. És hozzáfogunk a szuvidoláshoz. 




A program lejárta után már csemegézhetjük is. 
Na és természetesen meglepődünk, mivel ilyen finomat eddig még soha nem ettünk. 
A hagyományos megszokott főzéssel készült kukoricánknál az ezzel a technológiával készült kukoricánk összehasonlíthatatlanul ízletesebb lett. 
A vaj és a tengeri só csodásan bediffundált a kukoricaszemekbe. Ez csak egy hétköznapi próba volt a szuvidolás kipróbálására, de mindenképp megérte és mindenképp érdemes folytatni.


Forrás, szöveg: Maczák Sándor
Képek: Saját képeim


2017. július 25., kedd

Őszibarack és szeder likőr



Hozzávalók:

  • 2 x 30-40 dkg őszibarack és szeder
  • 2 x 1 db csillagánizs
  • 3 - 3 kis darabka fahéj
  • 2 x 10 db szegfűszeg
  • 2 x 0,5 l 96 %-os alkohol
  • 2 x 7 dl víz
  • 2 x 60 dkg cukor
  • 2 x 2 cs. bourbon vaníliás cukor
Elkészítés:
A gyümölcsöt megmossuk.
A barackot kimagozzuk, negyedeljük. A szedret kicsit megmossuk, de csak gyorsan folyóvíz alatt, mert a víz kiviszi belőle a festékanyagot. Igazából csak ha földes én akkor mosok szedret és málnát, egyébként nem.

Egy 2-3 literes üvegbe rakjuk a gyümölcsöket, kissé megnyomkodjuk őket, hogy az ízanyag könnyebben kijöjjön belőlük.
Ráöntjük a tiszta szeszt, félretesszük.
A vízből és a cukorból szirupot főzök. Teljesen kihűtöm.

Mikor kihűlt a szirup ráöntöm az alkoholos gyümölcsre, hozzáadom a vaníliás cukrot. Jól elkeverem és lezárom az üvegeket.
Hűvös helyen 8 hétig így érlelem a likőröket, közben 2-3 naponta összerázom, hogy a gyümölcs keveredjen.
Nem kell kinyitni az üveget, elég összerázni.

8 hét után leszűröm a likőrt, üvegekbe töltöm, és minimum még 2 hónapig hagyom érni. 

Aki most elkészíti, karácsonyra finom likőrrel tudja kínálni a vendégeket.

A gyümölcsöt is üvegekbe rakom, légmentesen lezárom, és felnőtteknek szánt pudingba, süteménybe, vagy szilveszterkor a bólébe teszek belőle.

Magában is lehet csemegézni, de vigyázat, nagyon erős a gyümölcs, sokat nem szabad enni és használni belőle a sütikbe, édességekbe sem.



2017. július 1., szombat

Kornics - darálós süti


Hozzávalók:
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg zsír
  • 3 egész tojás
  • 60 dkg liszt
  • 1 csapott tk. szódabikarbóna
  • 2 citrom reszelt héja, vagy ennek megfelelő szárított citromhéj


Elkészítés:







A hozzávalókat összegyúrjuk és húsdarálón daráljuk, amire ráhelyeztük a sütiformát. 












Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, vagy szilikon sütőlappal béleltre. Kinek mi van épp kéznél.
170 fokon világosra sütjük.










A tésztát színezhetjük is, pl. kakaóporral, vagy ételfestékkel. Amennyiben kakaós tésztát készítünk, egy kicsivel több zsiradék vagy kevesebb liszt kell, ki hogy oldja meg. 

2016. május 31., kedd

Kapor sós lében


Szépen van már kapor a kertemben, annak ellenére is, hogy az újra füvesítés miatt tavaly egész nyáron gyomirtóztunk a kert nagy részén. Viszont az uborka még csak kicsi, alig 6-8 leveles, így mire azon lenne termés, a kapor tönkre menne. Így kiszedtem a kaprot és tartósítottam. Mikor terem majd az uborkám, akkor csak kiveszem az üvegből a kaprocskákat és mehet is az uborkák közé. Általában apróra vágva fagyasztani szoktam, vagy sóban vagy olajban eltenni, de az úgy már nem való az uborkához. Így most ezt a módszert választottam inkább.

Hozzávalók:

  • kapor
  • víz
  • jódozatlan só
Elkészítés:

A kaprot jól megmossuk, leszárítjuk.
Vastagabb szárától megszabadítjuk, és üvegbe rakjuk. Nem aprítjuk meg!!
A vizet a sóval felforraljuk, majd langyosra hűtjük. 1 l vízhez, 1 csapott evőkanál sót teszünk. Én Himalája sót használok már évek óta.
Az üvegbe rakott friss kaporra öntjük a langyos sós vizet, és csavaros tetővel légmentesen lezárjuk az üveget.
Betesszük a befőzőautomatába, és a tartályt feltöltjük annyi langyos vízzel, ami kb. az üveg 3/4-ed részéig ér.

85 fokon 60 percig dunsztoljuk a kaprot.
Mikor kész, kivesszük az automatából és tehetjük is a polcra.

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...