2012. december 20., csütörtök

Muffinok a suliba


Holnap lesz az utolsó tanítási nap a suliban és kezdődik a téli szünet.
Mivel Viktóriának a születésnapja Karácsony utánra, pontosan 27-ére esik, így holnap viszünk sütit. Na, ne gondoljatok nagy sütésre, csak két féle muffin lett. 40 fokos lázzal örülök, ha ezt is megbírom csinálni.
Készült egy karamelles muffin, amit eredetileg karamellizált cukorral kellene díszíteni, de Viktória lefújta, mert, hogy ő „smile”-kat rajzol rájuk.
Ok egy feladattal nekem kevesebb. Nem is bánom.
A másik muffin Fekete erdő lett.
Nézzétek el nekem, hogy ma nem készítettem fázis fotókat, de örülök, ha ennyi erőm volt, hogy megsüssem és úgy ahogy feldíszítsem, ami persze még mindig nem az én kezemnek, ügyességemnek való.

Íme, a receptek:


Karamellás muffin

Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 2 cs. karamell puding
  • 2 tk sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 2 tojás
  • 3 dl tej
  • 25 dkg cukor

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. (légkeveréseset 160 fokra).

A muffin forma mélyedéseit kikenjük vajjal, majd betesszük a hűtőbe. Ha nem akarjuk kenegetni, akkor papír kapszlikkal kibéleljük.

A lisztet, a pudingport és a sütőport összekeverjük.

A vajat mikróban megolvasztjuk, kis fokozaton, és a tojásokkal és a tejjel a Konyhaművész Pro Tálban kikeverjük, hozzáadva 15 dkg cukrot is. Mikor jól elkevertük, hozzáadagoljuk a lisztes keveréket is.

A formába vagy a kapszlikba adagoljuk és 20-25 perc alatt, de én inkább tűpróbát javaslok, megsütjük.

Ha kikent formában sütjük a muffinokat, akkor 5 percig a formában kell pihentetni sütés után, majd ezután szedjük csak ki.

A maradék 10 dkg cukrot Mesterszakács Nyeles Serpenyőben erős fokozaton megolvasztjuk, arany barnára karamellizáljuk. A muffinokat bevonjuk a karamellel.

Aki ügyes, az a még folyékony karamellből egy villa segítségével szálakat húzhat, és ezzel díszítheti a muffinokat.

Na, nálunk most ez a karamelldíszítés kimaradt, helyette Dekor tollal Viktória ügyeskedett.


Fekete erdő muffin

Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 2 tk sütőpor
  • 2,5 tk kakaópor
  • 5 dkg reszelt csokoládé
  • 2 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2,2 dl tej
  • 25 dkg magozott meggy

Díszítéshez:
  • magozott meggy
  • tejszín vagy
  • cukormáz

Elkészítés:

A lisztet, sütőport, kakaóport, reszelt csokoládét összekeverjük.

A vajat megolvasztjuk kis fokozaton a mikróban.

A Konyhaművész Pro Tálban kikeverjük a vajat, tojást, tejet és a cukrot. 

Kicsinyenként hozzáadjuk a lisztes keveréket is.

A Mesterfogás Szilikon Keverővel óvatosan a masszához keverjük a magozott meggyet.

A kivajazott vagy kapszlikkal kibélelt formába adagoljuk a muffin masszát és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

Mikor kihűltek a muffinok, meggyszemmel és tejszínnel vagy a mostani esetben cukormázzal díszítjük.

Szállításhoz a Magas Torta és Sajtszervírozót használtam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...