2012. december 14., péntek

Ostyás szelet


Forrás: Vasárnap az asztalon - A vasárnap receptes könyve
Az olvasók legjobb receptjei Héger Rudolffal /Kislan Edit Szepsi/


Hozzávalók:
  • ostyalap

Piskótához:
  • 6 db tojás
  • 25 dkg kristálycukor
  • 20 dkg mandula (eredeti recept dió)
  • 4 ek prézli
  • ¼ sütőpor

Krémhez:
  • 3 dl tej
  • 4 ek rétesliszt (eredeti recept grízes liszt)
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • rum

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. 


A fehérjét kemény habbá verjük a Konyhaművész Pro Tálban. 

Hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük vele. Ezután következik a tojások sárgája. Ezekkel is szépen keverjük tovább. 

Hozzáadjuk az őrölt mandulát és a prézlit és a sütőport. Jól elkeverjük.


A tepsi aljára tesszük az ostyalapokat. A piskótamasszát erre öntjük és 180 fokon tűpróbáig sütjük. 


Közben elkészítjük a krémet.

A réteslisztet és a vaníliás cukrot beleöntjük egy Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe. 

A tejet kimérjük a Konyhaművész Mérőkancsóval és kicsinyenként a liszthez öntjük, amit szép simára kikeverünk. 


Tűzre tesszük és megfőzzük jó sűrű péppé. Félretesszük, hogy teljesen kihűljön.

E közben kikeverjük a vajat a porcukorral és a tojások sárgájával.

Mikor a pép kihűlt, a vajas krémhez keverjük.


A piskóta tetejére kenjük a krémünket a Mesterfogás Szilikon Keverővel.

A TurbóAprítóban durvára darálunk mandulát. 

A Mesterszakács Teflonbevonatú kis Serpenyőt előmelegítjük és megpirítjuk benne a mandulát. 


Ezt is hagyjuk lehűlni. 

Mikor kihűlt a pirított mandula, a krém tetejére szórjuk, és még szórunk közéje reszelt csokoládét is. 

Tepsi méret: 38x23 cm

 

4 megjegyzés:

  1. Nagyon tetszik, dióval fogom ki próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Én idén minden diósat mandulával készítek, ugyanis nagyon szép mandula termésem volt, diót viszont vennem kellene. Amíg van mandula nem veszek,. Tavalyról még annyi dióm van, hogy a zserbóhoz bőven elég lesz Karácsonyra.

    VálaszTörlés
  3. Na, megvan a krémes sütim, karácsonyra! :) Nagyon jól néz ki, és biztos fincsi is! :)

    VálaszTörlés