2013. szeptember 25., szerda

Kovászos uborka télire

Hozzávalók: 

  • 3 kg uborka 
  • 5 ek só 
  • 5 ek rétesliszt 
  • 1 csokor friss kapor, vagy ha már nincs, akkor 1 cs. szárított kapor 
  • forróvíz
  • 5 literes üveg 
  • 1 közepes fej fokhagyma
Elkészítés:



Az uborkát alaposan megmossuk, körömkefével jól megsikáljuk. 

Ezután a megmosott uborkát forró vízbe beáztatjuk 10-15 percre. (A víz olyan forró legyen ami a csapból jön.) 






Amíg az uborka ázik az üveg aljába beletesszük a kaprot, majd leöblítjük az uborkát és az üvegbe tesszük úgy, hogy a két végét levágjuk és négybe bevágjuk, mint ahogy nyáron is csináljuk. A fokhagymagerezdeket félbe vágjuk és minden sor után teszünk az uborka közé, amíg el nem fogy. Amennyiben szükséges faspatulával (gyógyszertárban lehet kapni pár forintért) rögzítjük a tetejét, beleszórjuk a 5 evőkanál sót és a 5 evőkanál réteslisztet és felöntjük annyi forró vízzel amennyi ellepi, majd félre tesszük a konyhapultra 3-4 napig. 

Amikor az uborka színt vált kisebb üvegekbe tesszük, és a levet rászűrjük a tetejére. Egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk minden üvegre, lezárjuk és a helyére rakjuk. 

Azért szeretem ezt a receptet, mert nem kell hozzá napfény nem kell dunsztolni mégis tökéletes lesz, az uborka roppanós marad, télen pedig visszahozza a nyár ízét.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...