- 3 kg uborka
- 5 ek só
- 5 ek rétesliszt
- 1 csokor friss kapor, vagy ha már nincs, akkor 1 cs. szárított kapor
- forróvíz
- 5 literes üveg
- 1 közepes fej fokhagyma
Elkészítés:
Az uborkát alaposan megmossuk, körömkefével jól megsikáljuk.
Ezután a megmosott uborkát forró vízbe beáztatjuk 10-15 percre.
(A víz olyan forró legyen ami a csapból jön.)
Amíg az uborka ázik az üveg
aljába beletesszük a kaprot, majd leöblítjük az uborkát és az üvegbe tesszük úgy, hogy a két végét levágjuk és négybe bevágjuk, mint ahogy nyáron is csináljuk. A fokhagymagerezdeket félbe vágjuk és minden sor után teszünk az uborka közé, amíg el nem fogy. Amennyiben szükséges faspatulával (gyógyszertárban lehet kapni pár forintért) rögzítjük a tetejét,
beleszórjuk a 5 evőkanál sót és a 5 evőkanál réteslisztet és felöntjük annyi
forró vízzel amennyi ellepi, majd félre tesszük a konyhapultra 3-4 napig.
Amikor az uborka színt vált kisebb üvegekbe tesszük, és a levet rászűrjük a
tetejére. Egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk minden üvegre, lezárjuk és a helyére rakjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése