2012. december 8., szombat

Mézeskalács figurák

Ma a neten szörfözgetve és a Facebookos csoportokban nézelődve, kislányom a mézeskalács figuráknál megkérdezte, hogy anya azok milyen sütik? Mondtam, hogy mézeskalács figurák, amiket karácsonyra szoktak készíteni. Következő kérdés: Anya Te is csinálsz?

Hát életemben sem készítettem még, mert én nagyon nem szeretem az ízét. Gyerekkorunkban anyu néha készített, de valahogy a családban senki nem rajongott érte.

Mit volt mit tennem, elsétáltunk a boltba, és vettem készen mézeskalács tésztát a Tante Fanny-tól. Ismerve a Tante Fanny termékeket, biztos voltam benne, hogy ez a termékük is ugyanolyan szuper, mint a többi. Na, de mivel szaggatom ki? Ugyanis ilyen szaggatóim nincsenek. Lisztért, cukorért, egyebekért mennem kellett a másik üzletbe, így ott keresgélni kezdtem karácsonyi kiszúrókat.


Na persze miért is lenne már ilyenkor! Végül egy külön polcon találtam olyat, amin rengeteg kiszúró, minta van, amire ráterítem a kisodort tésztát, végig gurítom rajta a nyújtót, és egyszerre, sok-sok kiszaggatott figurám keletkezik. Na jobb is így, mintha egyesével kellene szurkálnom. Kosárba belekerült tehát ez a forma is.

Tudom, magam is elkészíthettem volna a tésztát, de így egyszerűbb, és gyorsabb volt, de ha ízlik Viktóriának, már pedig úgy néz ki, hogy ízlik neki, mert megkóstolta sütésnél, akkor magam készítette anyagból is sütök neki, had eszegesse.

Természetesen Viktória is segédkezett a konyhában. Ügyesen kenegette a kis figurák tetejét a vízzel.

A díszítéssel bajban leszek, mert nagyon nem értek a díszítgetésekhez, nincs érzékem, de majd kiderül mi lesz belőlük.

Cukormáz:
  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg kétszer átszitált porcukor
  • 8 csepp ecet
Elkészítés:
A tojásfehérjét a TW Kézi Habverővel felverem. Kanalanként hozzáadom az átszitált porcukrot és jó tejfölsűrűségű masszát készítek. Mikor minden cukor belekerült, 8 csepp ecetet jól elkeverek a cukormázban.
Kis nylon zacskókba töltöm a mázat, nagyon pici lyukat vágok a sarkán, és nem olyan ügyetlenül, mint én kidíszítem a kis figurákat.




Lehet így kellene hagynom? Na majd kiderül. Vagy beborul??

2012. 12.09. : Hát lehet jobban jártam volna. :)

 




2 megjegyzés:

  1. Ilyen segítséggel könnyű! :) Nagyon szépek lettek!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Már készül a cukormázas díszítésre is Viktória. Most még tanul és utána megpróbálkozunk a díszítgetéssel. Lesz, amilyen lesz alapon. :)

      Törlés

Kókusz kocka

  Hozzávalók: 30 dkg liszt 15 dkg cukor 2 dl tej 1 cs. sütőpor 1 egész tojás 5 dkg vaj 3 ek olvasztott méz citromhéj őrölt fahéj őrölt sze...