A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése,
amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.
A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik
hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök).
A kereszténység előtti időkből származó
farsangi mulatságokat az „erkölcsös” 16. és 17. században nem eredete, hanem
bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a
farsang farka”. Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap,
ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is.
Számos városban ekkor rendezik meg a
híres karneválokat (Riói karnevál, velencei
karnevál).
Magyarországon pedig a farsang
legnevezetesebb eseményét, a mohácsi
busójárást.
Fánk recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt,
- 2 tojás sárgája,
- 2 evőkanál porcukor,
- 5 dkg vaj,
- 3 dkg élesztő,
- kb. fél liter tej. (én most 3 dl tejjel és kb. 1dl tejszínnel készítettem)
Elkészítés:
Az élesztőt
kevés langyos tejben felfuttatjuk.
A lisztet
kimérjük a Duplafalú
Ablakos Kelesztőbe.
A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, és az olvasztott vajjal. Ehhez
hozzákeverjük a fellangyosított habtejszínt (természetesen folyékony állapotban
tesszük hozzá).
A keveréket
a liszthez öntjük és annyi langyos tejjel, amennyi szükséges jól kidolgozzuk a
fánk tésztánkat. Nekem a 3 dl tej mind kellett. A folyadék mennyisége mindig a
liszttől függ. Van olyan liszt, amihez kellett már nekem is a fél liter folyadék.
Most a Nagyi Titka liszttel dolgoztam.
A tésztát
duplájára kelesztjük.
A Gyúrólapot
lefektetjük a munkaasztalra, az asztalt bevizezzük és így letapad a Gyúrólapunk,
nem mozog.
A tésztát
jól átdolgozzuk kézzel. Kitesszük a vékonyan megolajozott Gyúrólapra és a Nyújtóval ujjnyi vékonyra, de inkább
vékonyabbra nyújtjuk. TW Fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
Bő olajban
kisütjük a fánkot. Hogy a felesleges olaj le tudjon csepegni az Ovális Tálalómesterbe,
rakjuk a kisült fánkokat. Mikor végeztünk mindnek a sütésével, tálcára rakjuk
és az Új Hullám
Porcukorszóróval megcukrozzuk.
Házi
készítésű baracklekvárral kínáljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése