2013. március 2., szombat

Burgonyás cipó


Hozzávalók:
  • 25 dkg főtt burgonya
  • 2 dl burgonya főzőlé
  • 60 dkg liszt
  • 1,5 tk só + ½ mk-nyi a burgonya főzéséhez
  • 1,5 cs. instant élesztő
  • 1 mk. cukor
  • 1 kk kókuszzsír (sertészsír vagy vaj/margarin is jó)
Elkészítés:
A burgonyát meghámozom, majd kockákra vágom.

Annyi vízben, ami éppen ellepi, puhára főzöm, kicsi sót adva hozzá.

Mikor megfőtt a burgonya, leöntöm róla a vizet, és krumplinyomóval összenyomom.

A főzővízből kimérem a szükséges 2 dl-t.
A hozzávalókat kelesztőtálban összedolgozom, kelesztem. 




Ha megkelt átgyúrom, formázom.
Kerek edénybe vagy jénai tálba teszem, amit egy kis kókuszzsírral kikenek, a kenyér tetejét szépen bevagdosom, és ráteszem az edényre a tetejét. Jénainál a sütőpapír jobb megoldásnak bizonyult nálam.



180-200 fokon kb. 30 percig sütöm.

Ha kész, vízzel átkenem.


3-4 napig friss marad!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...