Hozzávalók
Piskótához:
- 10 db tojás
- 10 ek liszt
- 10 ek cukor
- 1 cs sütőpor
Vajkrémhez:
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
Főzött
krémhez:
- 3 tojás sárgája
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 ek liszt
- 0,5 l tej
Töltéshez:
- 18 db babapiskóta
- egy főzet feketekávé (4 adag)
- 2 cl rum vagy 1 ek rumaroma
- barack lekvár
Tetejére:
- 1 tábla tortabevonó csoki vagy a maradék csoki mikulások
Elkészítés:
A sütőt
előmelegítjük 170 fokra.
A piskótát
összeállítjuk.
Most nálam
rendhagyó módon készült, ugyanis az iskolába kifújt tojásokat kellett vinni a
technika órára, így nem tudtam szét választani a tojásokat.
Ilyen esetben
a következő módon szoktam eljárni:
A tojásokat a
robotgép legmagasabb fokozatán legalább 8 percig keverem a Konyhaművész Pro
Tálban, amíg nagyon jó habos nem lesz.
Ezután hozzáadom
a cukrot, azzal is legalább 3-4 percig keverem. Végül a sütőporral elkevert
lisztet adom hozzá, amivel szép simára keverem a tésztát.
Zsírozott,
lisztezett tepsibe öntöm, és tűpróbáig sütöm.
Tepsi mérete: 38 cm x 22 cm
Mikor a piskóta
felemelkedett, mérsékelem a sütőt 150 fokra.
Miután megsült a piskóta, kiborítom egy süteményes deszkára,
amin hagyom teljesen kihűlni.
Amíg sült a piskóta, elkészítettem a főzött krémet.
Egy Mesterszakács Nyeles Főzőedényben a tojások
sárgáját elkeverem a vaníliás cukorral, liszttel, kevés tejjel. Mikor simára
kevertem, hozzáadom a többi tejet is. Felteszem a tűzhelyre és jó sűrűre
megfőzöm. Hagyom ezt is teljesen kihűlni, közben átkevergetem párszor.
A vajas krémet is összeállítom, simára kikeverem a vajat és a
porcukrot a Konyhaművész Pro Tálban.
Mindezen közben már a feketekávé is lefőtt és hűl egy kis
tálkában. Mikor kihűlt hozzákeverem a rumot.
A főzött krém, amikor teljesen kihűlt a vajas krémhez
keverem.
Mire mindennel elkészülök a piskóta is kihűl és kezdhetem az
összeállítást.
A piskótát megkenem baracklekvárral.Ehhez a Szilikon Cukrász Spatulát használom.
A babapiskótákat a rumos kávéba mártogatom és a lekváros
piskótára szép sorban rárakom.
A piskótára kenem a krémet.
A következő művelet a csoki olvasztás lesz.
A 2,4 l-es Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe teszek
kb. Fél liter vizet. A Mesterszakács Habüstbe beletördelem a csokoládét.
A habüstöt az edény tetejére helyezem és felteszem a tűzhelyre. Megolvasztom a
csokoládét.
Az olvasztott csokit rácsurgatom a krém tetejére vagy
rákenem. Én kentem és egy hústűvel össze-vissza megcifráztam a krémmel a
csokit, majd fehér tortadarát is szórtam rá.
De aki ügyes, az márványozhatja is a sütemény tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése