2013. március 8., péntek

Zürich-i kenyér



Hozzávalók:
Gyors kovászhoz:
  • 250 gr liszt
  • 6 gr élesztő
  • 195 ml víz 

Kenyérhez:
  • Gyors kovász
  • 375 gr liszt
  • 210 ml víz
  • 25 gr vaj
  • 10 gr élesztő
  • 12 gr só
  • 1 ek ecet
  • 2 ek burgonyapehely

Elkészítés:
Először a gyors kovászt készítjük el, még hozzá a kenyér sütése előtti estén.
Összedolgozzuk a hozzávalókat az 1,5l-es Duplafalú Ablakos Kelesztőbe. Lezárjuk a tetejével és hagyjuk a konyhapulton reggelig kelni.


Másnap reggel a 3l-es Duplafalú Ablakos Kelesztőbe beletesszük a további hozzávalókat, a gyors kovásszal együtt.

Lezárjuk a kelesztőt és hagyjuk kelni kb. 30 percig. Ezután jól átdolgozzuk a tésztánkat. Lezárjuk a tálat, és újra megkelesztjük a kenyértésztánkat. Miután duplájára kelt, kitesszük a konyhapultra vagy a Gyúrólapunkra a megkelt tésztát, és jól átdolgozzuk, hogy a levegő minél jobban kimenjen a tésztából. Ha bent hagyjuk, akkor nagyon lyukacsos lesz a kenyerünk belseje.


Ezután a 2 l-es UltraPro Edényünket befújjuk a Penti sütőspray-vel vagy vékonyan, kiolajozzuk.


Beletesszük a jól átdolgozott tésztát és lefedjük az edényt a tetejével, és megint hagyjuk, hogy duplájára megkeljen. Miután megkelt a Konyhai Ollóval 3 helyen bevágjuk. Befújjuk vízzel a kenyeret és 230 fokos sütőben 30 percet sütjük, majd 200 fokra mérsékeljük a sütő hőfokát, és így készre sütjük. Kb. ez még 20 percet vesz igénybe. A tető végig rajta marad az UltraPro Edényen.


Miután megsült a kenyér, rácsra borítjuk, és jól bespricceljük vízzel.
Kb. 45-50 perc múlva szépen szeletelhető a TW Kenyérvágó Késsel.

Vigyázat, gyorsan fogy!
Nagyon finom kenyér!


Eredeti recept Limaránál található!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...