2012. november 24., szombat

Első bonbonom



Több mint fél éve beszereztem egy Tupperware Szilikon Bonbonformát. Raktam ide, tettem oda, nézegettem, számtalanszor megvettem a kinézett bonbonhoz valókat, de csak nem akartak elkészülni a bonbonkák. A hozzávalók, meg mindig szépen elkoptak a spájz polcról.

Ma este olvasgatva, nézegetve Bonbon Mánia oldalát, receptjét, körbe néztem, hogy ugyan miből dobhatnék össze egy kis nassolni valót. Na persze kértem kis segítséget az Édességrajongók klubjában a Facebookon, ahol a lányok készségesen segítettek is. 

Spájzba be, nézek jobbra, csoki van, másik oldalon marcipán, kivi, lime. Na, gondoltam, valamit összekutyulok ezekből.

Kissé izgultam, hogy addig oké, amíg kence-ficélek, krémet főzök, betöltöm a formámba. Na, de ki is fog jönni? Hát, majd kiderül. Vagy beborul? 

Türelmesen vártam, kukucskáltam, néztem vajon megpróbáljam kiszedni már? Vagy hagyjam még? Na, mi tévő legyek??

Este negyed 1o-kor gondoltam, kiszedegetem a hirtelen felindulásból készített bonbont, lesz, ami lesz.  Kár volt. Ugyanis nem mindegyik jött ki egészben.
Lehet vékonyan kentem ki? Vagy még várnom kellett volna a kiszedéssel? Na, nem baj. Ízre nagyon finom, el fog fogyni a kis hiba ellenére is.

Első próbálkozásra nem is rossz. Biztos készülni fog még máskor is bonbon nálam.

Lássuk a receptet.


Kivis – marcipános bonbon

Hozzávalók:
  • 15 dkg 75%-os csokoládé
  • 5 db kivi
  • 1 kis Lime
  • 10 dkg marcipán
  • 1,5 ek méz
  • egy kis vanília aroma

Elkészítés:
A kiviket vékonyan megpucolom az Új Generációs Előkészítő Késsel és el is darabolom.

Beleteszem a Mesterszakács 1l-es Nyeles Főzőedénybe és rúd mixerrel összeturmixszolom.

Felteszem forrni. Hozzáadom a lime levet, mézet és felére összefőzöm. 

Közben lereszelem a marcipánt is.

Mikor felére elfőtt a kivi, kifőtt a víztartalom zöme, belekeverem a marcipánt, de már levettem a tűzről, nem főzzük tovább. Teljesen kihűtöm, majd beteszem a hűtőbe.

A Mesterszakács Habüstbe beledarabolom a csokit. Egy Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe vizet teszek, erre ráteszem a habüstöt, de az üst alját ne érje a víz. Lassan felolvasztom a csokit. 

A Szilikon Kenő Ecset segítségével kikenem a Szilikon Bonbon Formát

Beteszem 5 percre a fagyasztóba, majd újabb csoki réteget viszek a formába az ecsettel és megint mehet a fagyasztóba. Még egyszer megismétlem, így 3 réteg csoki kerül a formába. 

Mikor a 3-ik réteg is megkötött kiveszem a hűtőből a krémet és beleteszem a Krémharmónikába, ráteszek egy nyomócsövet és a bonbonokat megtöltöm a krémmel úgy, hogy a bonbonok lezárásához hagyok helyet. 

A formát most a sima hűtőbe tettem egy órára.

Mikor letelt az idő, a csokit újra meglangyosítom és lezárom a bonbonokat.
Megint irány a hűtő. Én 40 perc múlva szedtem ki, kissé sikertelenül, de az íz a lényeg.

Majd ebbe is belejövök és akkor már szépen ki fognak jönni a bonbonjaim.

Mikulásra újabb adagok fognak készülni.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a bonbonjaid! Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen, de még van mit javítani rajta. Elsőre viszont elégedett vagyok, ráadásul a krémet csak úgy magamtól készítettem,abból, amit épp találtam itthon.

    VálaszTörlés

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...