2012. október 14., vasárnap

Méteres kalács





Hozzávalók:
Tészta:

  • 6 tojás
  • 39 dkg cukor
  • 15 dkg étolaj (175 ml)
  • 15 dkg meleg víz (150 ml)
  • 39 dkg liszt
  • 2 cs. sütőpor
  • 3 ek kakaópor
Krém:

  • 37,5 dkg margarin
  • 22,5 dkg porcukor
  • 1,5 cs puncs pudingpor
  • 6 dl tej
  • 5 ek cukor
Máz:

  • 30 dkg porcukor
  • 3 ek kakaópor
  • 7,5 dkg vaj
  • 3 ek forró víz
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, amivel tovább verjük. Ezután a tojás sárgákat. lisztet, sütőport, majd óvatosan az olajat és a vizet is hozzádolgozzuk jó alaposan.



2 db őzgerincformát kizsírozunk, kilisztezünk. (33x11x6 cm-es az én őzgerincformám, tehát elég nagy!)

A tészta felét beleöntjük az egyik formába. A másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. Ha szükséges adhatunk még hozzá 2 ek meleg vizet. A barna tésztát a másik formába öntjük.



160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
Mikor megsültek az őzgerincek, deszkára borítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet.



A pudingot megfőzzük – 6 dl tej, 5 ek cukor és a pudingpor.
Ezt is hagyjuk teljesen kihűlni. Közben kikeverjük a margarint a porcukorral. Amikor a pudingunk kihűlt, hozzáadjuk a vajkrémhez, szép simára keverjük.

A két őzgerincet felszeleteljük.



Egy barna és egy világos tészta váltakozásával, a krémmel megtöltjük a méteresünket. Ugyanúgy két rudat készítünk, mint ahogy kettőt is sütöttünk.
Mikor összeraktuk, elkészítjük a csokoládémázat.



A hozzávalókat összefőzzük és bevonjuk vele a méteresünket. Hűtőben vagy jó hűvös spájzban hagyjuk megkötni a csoki mázat. Tálaláskor ferdén szeleteljük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...