Recept 5 literes üveghez:
Az összes gyümölcsöt, amit szeretnénk, a vegyes befőttbe feldaraboljuk, amit
szüksége megpucolunk, kimagozunk.
Ebben az üvegben alma, körte, mangó, banán, lime,
citrom, Kumquat, nektarin, őszibarack, mandarin.
Üvegbe rakjuk. Rétegenként 1 ek. Nádcukorral megszórjuk vagy az is elég, ha a
tetejére teszünk kb. 10-15 dkg nádcukrot.
Vízzel felöntjük, jól lezárjuk, és
addig dunsztoljuk, amíg a kompótos üvegben gyöngyözni kezd a víz. Én ebbe nem
tettem semmilyen fűszert, ugyanis a mangó fogja adni a fűszeres ízt a
kompótnak. Ha nincs mangónk, akkor fahéj és szegfűszeg dukál, ízlés szerint.
Elviekben nem kell tartósítószer, de a tetejére lophatsz egy kis mokkáskanálnyi
nátrium- benzoátot, biztos, ami biztos alapon, amennyiben kicsit félősebb vagy az eltevéseknél.
A dunsztban hagyom kihűlni és onnan majd megy végleges helyére.
A dunsztban hagyom kihűlni és onnan majd megy végleges helyére.
Természetesen kis 7 dl-es üvegekbe is rakhatod, de nekem megtetszett ez a
nagy üveg a boltban és egyet vásároltam, és ebbe mindenképpen vegyes kompótot
szerettem volna készíteni.
Kumquat: Amilyen fura a neve, olyan finom az
íze ennek a kicsit édeskés, kicsit savanykás, kellemesen frissítő ízű
gyümölcsnek. A Kumquat nagyon kicsi: 2-4 cm átmérőjű, tojásdad vagy kerekded
formájú. Narancssárga héja a gyümölcshúsról nem leválasztható, de erre nincs is
szükség, a kumquatot ugyanis héjastul fogyasztják. A gyümölcs
C-vitamin-tartalmánál fogva támogatja szervezetünk védekezőképességét. A Kumquat
kitűnő kiegészítő grillezett vagy sült húsokhoz, szárnyasokhoz, vadételekhez,
de természetesen gyakran keverik gyümölcssalátába, s a gyümölcslevesnek is
kellemes ízt kölcsönöz. Kis mérete és látványos külseje miatt előszeretettel
használják ételek díszítésére is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése