Mai ebédünk
parádés lett. Összesen 1 kg, jól olvasod, kerek 1 kg húsból 3 féle étel készült.
Nem így terveztem, de megkívántam Gaby Zöldborsós sertésraguját, és a lapockából leeső részből elkészült. Igaz kicsit
másképpen, de az alap ötlet tőle jött. A lapocka szeletekből pedig tejszínes zöldborsós
szelet készült Erzsi lányom kérésére.
Volt 4
szelet tarjám is, amit kicsit egyedivé tettem, ugyanis kapott egy különleges
ruhát és úgy sütöttem meg, hozzá pedig általam csak szivárvány zöldségnek
nevezett köret készült.
Tehát ma
varázslóvá váltam kicsit.
De
megsúgom, hogy 5-ünknek sok is lett az ebéd, maradt kicsi holnapra is! Tudni
kell, hogy mi nők négyen nem vagyunk nagy evők, kevéssel is jól lakunk. A papa
pedig a 87 évével szintén nem eszik egyszerre sokat.
Tehát,
akkor kezdjük a mai menüket!
Első
lépésként a szelet húsokkal kezdtem, a fűszerezésükkel, hogy legyen idejük
állni, hogy átjárhassa a fűszer a húst. Leírásaik a recepteknél lesznek.
Első lesz a
Zöldborsós sertésragu Gaby után, de
szabadon
Hozzávalók maximum 2 főre:
- 1 kis hús, talán lehetett 25 dkg
- 1 kicsi fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagymácska
- 2 ek Oliva olaj
- 1 mk Dijoni mustár
- 1 mk Kalocsai Darált piros paprika (üvegben eltett)
- 1 mk őrült piros fűszerpaprika
- só
- bors
- majoránna
- vegeta
- 1 jó marék zöldborsó
Elkészítés:
A hagymát
és a fokhagymát megpucoljuk az Új Generációs Konyhai Előkészítő Késsel,
majd a TurbóAprítóban összedaraboljuk.
Az olajat
beletesszük az 1 l-es Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe, felmelegítjük és a
hagymát üvegesre pároljuk.
Levesszük a
tűzről és a fűszereket a hagymához keverjük. Beletesszük a kockára vágott húst,
összekeverjük és visszatesszük a hőforrásra. Belekerül azonnal a zöldborsó is,
amivel szintén összekeverjük és lefedjük az edényt a tetejével. A ragut készre
főzzük, lassú tűznél, kis fokozaton.
Figyelem! Víz egy milliliter sem
kell hozzá!
Közben a Mikrós Rizsfőzőben elkészítjük a rizst is az alábbiak szerint:
A ragut én
rizs körettel szeretem, ezért ez készült hozzá.
Második étel a 4 szelet lapockából:
Tejszínes
zöldborsós szelet
Hozzávalók:
- 4 szelet lapocka
- 30 dkg zöldborsó
- só
- őrölt bors
- 2 dkg vaj vagy margarin
- vegeta
- őrölt fehér bors
- 1,5 dl Président Főzőtejszín (ez a legfinomabb, leg krémesebb szerintem)
- 1 tk liszt
- 2 ek Oliva olaj
Elkészítés:
A szelet
húsokat sóval és őrölt borssal fűszerezem és hagyom állni egy fél órát
legalább.
A ½ l-es MikroKannába
teszem a vajat, a borsót és fűszerezem sóval, vegetával és az őrölt
fehérborssal. 600W-on 5 percet párolom, félreteszem.
A Mesterszakács
Nyeles Serpenyőben felmelegítem az Oliva olajat. A fűszerezett húsok
mindkét oldalát hirtelen megsütöm, majd fedő alatt 5 percig párolom. Ezután az
előpárolt zöldborsót ráöntöm a húsra és fedő alatt készre párolom a húst és a
borsót.
Mikor megpuhultak,
leveszem a fedőt, és ha szükséges zsírjára sütöm a húst, ha nem akkor a húsokat
kicsit félrehúzom, és a tejszínt a borsóhoz öntöm, megszórom a liszttel és
sűrűre forralom. A húsokat visszarendezem, és együtt egyet forralok rajta.
Mediterrán Tálaló Tálra rendezem a húst és ráöntöm a
tejszínes zöldborsót.
Aki szereti,
fogyaszthatja sült krumplival is, de igazából én a rizs köretet részesítem
ennél az ételnél is előnyben.
Harmadik
fogásunk, ami kicsit furcsa lesz sokak számára, de garantáltan nagyon finom, és
különleges sültet hoztam.
Kekszes-fűszeres
tarja mustárosan
Hozzávalók:
- 4 nagy szelet tarja
- Dijoni Mustár
- só
- kb. 5 dkg kréker keksz, de ha nincs otthon, akkor simán jó a háztartási keksz is
- egy kis csokor friss petrezselyem zöldje
- 5-6 friss bazsalikom levél
- 40 dkg vegyes zöldség a körethez
Elkészítés:
A húsokat
ráhelyezzük a Pác és Panír Sztár Rácsára. Mindkét felét bekenjük ecset segítségével,
a mustárral. A rácsot a tetőre helyezzük.
A TurbóAprítóba
beletördeljük a kekszet (most én is háztartásival készítettem), hozzáadjuk a
megmosott fűszernövényeket és összedaráljuk.
A ledarált
fűszeres kekszet megsózzuk, ez kréker esetében nem kell, ugyanis az sós keksz,
és beleöntjük a Pác és Panír Sztár edényünkbe.
Föléje helyezzük a húst a
rácson. Lezárjuk a tetejével és játszunk kicsit az edénnyel, megtáncoltatjuk.
Fordítgassuk fejjel lefelé, felfelé, rázzuk meg kicsit és már készen is vagyunk
a hús felöltöztetésével.
Nyissuk ki
az edényünket és a felöltöztetett hús szeleteket a Mesterfogás Csipesz
segítségével tegyük át az UltraPro Sütő Tálcára (grill tálca).
A 2
l-es UltraPro Edényt használjuk most tetőként, tehát ezzel lefedjük a
sütőtálcánkat.
20 perc
alatt készre sütjük a tarja szeleteket.
Közben,
amíg a hús sül, elkészítjük a köretet, ami a szivárvány zöldségünk lesz.
A párolást
a mikróban végezzük, méghozzá egy speciális és szuper edényben a MikroGourmet-ben.
A MikroGourmet
Alsó átlátszó tálcájába öntünk 3,5 dl vizet.
Ráhelyezzük
a Párolóedényt,
amibe beleöntjük a zöldségeket. Rátesszük a tetejét és 600 W-on 15 perc alatt
megpároljuk a zöldségeket. 5 perc pihentetés után tálalható.
Semmilyen
fűszer nem szükséges hozzá, nagyon finom lesz fűszerezés nélkül is a zöldség.
Miután
megsült a hús, elkészült a köret, egy Mediterrán Tálaló Tál egyik felére
rendezzük a kekszes tarjánkat, és mellé a párolt zöldségeket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése