2012. október 21., vasárnap

Varázsolj 3 féle ételt 1 kg húsból


Mai ebédünk parádés lett. Összesen 1 kg, jól olvasod, kerek 1 kg húsból 3 féle étel készült. 

Nem így terveztem, de megkívántam Gaby Zöldborsós sertésraguját, és a lapockából leeső részből elkészült. Igaz kicsit másképpen, de az alap ötlet tőle jött. A lapocka szeletekből pedig tejszínes zöldborsós szelet készült Erzsi lányom kérésére.

Volt 4 szelet tarjám is, amit kicsit egyedivé tettem, ugyanis kapott egy különleges ruhát és úgy sütöttem meg, hozzá pedig általam csak szivárvány zöldségnek nevezett köret készült.

Tehát ma varázslóvá váltam kicsit.

De megsúgom, hogy 5-ünknek sok is lett az ebéd, maradt kicsi holnapra is! Tudni kell, hogy mi nők négyen nem vagyunk nagy evők, kevéssel is jól lakunk. A papa pedig a 87 évével szintén nem eszik egyszerre sokat.

Tehát, akkor kezdjük a mai menüket!

Első lépésként a szelet húsokkal kezdtem, a fűszerezésükkel, hogy legyen idejük állni, hogy átjárhassa a fűszer a húst. Leírásaik a recepteknél lesznek.

Első lesz a Zöldborsós sertésragu Gaby után, de szabadon



Hozzávalók maximum 2 főre:
  • 1 kis hús, talán lehetett 25 dkg
  • 1 kicsi fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagymácska
  • 2 ek Oliva olaj
  • 1 mk Dijoni mustár
  • 1 mk Kalocsai Darált piros paprika (üvegben eltett)
  • 1 mk őrült piros fűszerpaprika
  • bors
  • majoránna
  • vegeta
  • 1 jó marék zöldborsó

Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk az Új Generációs Konyhai Előkészítő Késsel, majd a TurbóAprítóban összedaraboljuk.

Az olajat beletesszük az 1 l-es Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe, felmelegítjük és a hagymát üvegesre pároljuk.



Levesszük a tűzről és a fűszereket a hagymához keverjük. Beletesszük a kockára vágott húst, összekeverjük és visszatesszük a hőforrásra. Belekerül azonnal a zöldborsó is, amivel szintén összekeverjük és lefedjük az edényt a tetejével. A ragut készre főzzük, lassú tűznél, kis fokozaton.



Figyelem! Víz egy milliliter sem kell hozzá!

Közben a Mikrós Rizsfőzőben elkészítjük a rizst is az alábbiak szerint:


A ragut én rizs körettel szeretem, ezért ez készült hozzá.

Második étel a 4 szelet lapockából:

Tejszínes zöldborsós szelet



Hozzávalók:
  • 4 szelet lapocka
  • 30 dkg zöldborsó
  • őrölt bors
  • 2 dkg vaj vagy margarin
  • vegeta
  • őrölt fehér bors
  • 1,5 dl Président Főzőtejszín (ez a legfinomabb, leg krémesebb szerintem)
  • 1 tk liszt
  • 2 ek Oliva olaj

Elkészítés:
A szelet húsokat sóval és őrölt borssal fűszerezem és hagyom állni egy fél órát legalább.

A ½ l-es MikroKannába teszem a vajat, a borsót és fűszerezem sóval, vegetával és az őrölt fehérborssal. 600W-on 5 percet párolom, félreteszem.



A Mesterszakács Nyeles Serpenyőben felmelegítem az Oliva olajat. A fűszerezett húsok mindkét oldalát hirtelen megsütöm, majd fedő alatt 5 percig párolom. Ezután az előpárolt zöldborsót ráöntöm a húsra és fedő alatt készre párolom a húst és a borsót.

Mikor megpuhultak, leveszem a fedőt, és ha szükséges zsírjára sütöm a húst, ha nem akkor a húsokat kicsit félrehúzom, és a tejszínt a borsóhoz öntöm, megszórom a liszttel és sűrűre forralom. A húsokat visszarendezem, és együtt egyet forralok rajta.



Mediterrán Tálaló Tálra rendezem a húst és ráöntöm a tejszínes zöldborsót.
Aki szereti, fogyaszthatja sült krumplival is, de igazából én a rizs köretet részesítem ennél az ételnél is előnyben.

Harmadik fogásunk, ami kicsit furcsa lesz sokak számára, de garantáltan nagyon finom, és különleges sültet hoztam.

Kekszes-fűszeres tarja mustárosan



Hozzávalók:
  • 4 nagy szelet tarja
  • Dijoni Mustár
  • kb. 5 dkg kréker keksz, de ha nincs otthon, akkor simán jó a háztartási keksz is
  • egy kis csokor friss petrezselyem zöldje
  • 5-6 friss bazsalikom levél
  • 40 dkg vegyes zöldség a körethez

Elkészítés:
A húsokat ráhelyezzük a Pác és Panír Sztár Rácsára. Mindkét felét bekenjük ecset segítségével, a mustárral. A rácsot a tetőre helyezzük.

A TurbóAprítóba beletördeljük a kekszet (most én is háztartásival készítettem), hozzáadjuk a megmosott fűszernövényeket és összedaráljuk.



A ledarált fűszeres kekszet megsózzuk, ez kréker esetében nem kell, ugyanis az sós keksz, és beleöntjük a Pác és Panír Sztár edényünkbe. 



Föléje helyezzük a húst a rácson. Lezárjuk a tetejével és játszunk kicsit az edénnyel, megtáncoltatjuk. Fordítgassuk fejjel lefelé, felfelé, rázzuk meg kicsit és már készen is vagyunk a hús felöltöztetésével.

Nyissuk ki az edényünket és a felöltöztetett hús szeleteket a Mesterfogás Csipesz segítségével tegyük át az UltraPro Sütő Tálcára (grill tálca).




A 2 l-es UltraPro Edényt használjuk most tetőként, tehát ezzel lefedjük a sütőtálcánkat.

20 perc alatt készre sütjük a tarja szeleteket.

Közben, amíg a hús sül, elkészítjük a köretet, ami a szivárvány zöldségünk lesz.

A párolást a mikróban végezzük, méghozzá egy speciális és szuper edényben a MikroGourmet-ben.




A MikroGourmet Alsó átlátszó tálcájába öntünk 3,5 dl vizet.
Ráhelyezzük a Párolóedényt, amibe beleöntjük a zöldségeket. Rátesszük a tetejét és 600 W-on 15 perc alatt megpároljuk a zöldségeket. 5 perc pihentetés után tálalható.




Semmilyen fűszer nem szükséges hozzá, nagyon finom lesz fűszerezés nélkül is a zöldség.

Miután megsült a hús, elkészült a köret, egy Mediterrán Tálaló Tál egyik felére rendezzük a kekszes tarjánkat, és mellé a párolt zöldségeket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...