2013. július 3., szerda

Eperszörp nyersen


Hozzávalók:

Alaprecept:
  • 15 literes edénynyi eper
  • 15 dkg borkősav
  • 2 ek Nátrium-benzoát

Kicsepegtetett gyümölcsléhez:
  • 10 liter gyümölcsléhez kb. 2-3 liter víz, és az így keletkezett mennyiséghez literenként 80 dkg cukor


Elkészítés:
Az én szörpöm most 4 literes tál eperből készült, tehát minden hozzávalót arányosan kellett csökkentenem.

Az epret többször váltott vízben jól megmossuk, lecsumázzuk, pépesítjük. A pépet beletesszük egy tálba. A borkősavat belekeverjük az eper pépbe.

A nátrium-benzoáthoz kb. 1 dl vizet felforralunk, és feloldjuk, hagyjuk kihűlni.
Mikor kihűlt a péphez keverjük ezt is. Jól összekeverjük és 1 egész napot hagyjuk hűvös helyen állni.

Másnap egy ritka szövésű vászonzacskóba, vagy tüllzacskóba, vagy egy egyszerű textilpelenkába öntjük az eperpürét.
A zacskót szorosan összekötjük, és egy ősrégi módszer szerint tálat alá téve, egy mezei seprűnyélre akasztva a zsákot, kicsepegtetjük a levét.
Ez kb. megint egy nap.

Mikor a lé kicsepegett, akkor megmérjük és a kellő mennyiségű vízzel kiegészítjük. Kimérjük a szükséges mennyiségű cukrot, beleöntjük a szörpünkbe, és addig hagyjuk a tálban, míg a cukor teljesen elolvad benne. Természetesen többször megkeverjük a szörpünket, hogy gyorsan olvadjon a cukor.
Közben jól kimossuk, fertőtlenítjük az üvegeket, amibe a szörp fog kerülni.
Mikor a cukor teljesen elolvadt a szörpöt az üvegekbe töltjük. Jól lezárjuk az üvegeket és mehetnek is a polcra.
A 4 literes edénnyi mennyiségből 2, 2 liter kész szörpöm lett.
Vízzel, ásványvízzel, szódavízzel hígítva fogyasztjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Lasagne 2.

  Hozzávalók: 9 db Lasagne tésztalap Mártáshoz: 30 dkg darált hús 1 közepes vöröshagyma 2 kisebb gerezd fokhagyma 1 kisebb sárgarépa (...