2013. július 3., szerda

Eperszörp nyersen


Hozzávalók:

Alaprecept:
  • 15 literes edénynyi eper
  • 15 dkg borkősav
  • 2 ek Nátrium-benzoát

Kicsepegtetett gyümölcsléhez:
  • 10 liter gyümölcsléhez kb. 2-3 liter víz, és az így keletkezett mennyiséghez literenként 80 dkg cukor


Elkészítés:
Az én szörpöm most 4 literes tál eperből készült, tehát minden hozzávalót arányosan kellett csökkentenem.

Az epret többször váltott vízben jól megmossuk, lecsumázzuk. A Konyhai Mindenttudóban pépesítjük. A pépet beletesszük a 6 l-es Kristály Tálba. A borkősavat belekeverjük a Mesterfogás Szilikon Keverővel az eper pépbe.

A nátrium-benzoáthoz kb. 1 dl vizet felforralunk a 1 l-es Mesterszakács Nyeles Főzőedényben, és feloldjuk, hagyjuk kihűlni.
Mikor kihűlt a péphez keverjük ezt is. Jól összekeverjük és 1 egész napot hagyjuk hűvös helyen állni.

Másnap egy ritka szövésű vászonzacskóba, vagy tüllzacskóba, vagy egy egyszerű textilpelenkába öntjük az eperpürét.
A zacskót szorosan összekötjük, és egy ősrégi módszer szerint tálat alá téve, egy mezei seprűnyélre akasztva a zsákot, kicsepegtetjük a levét.
Ez kb. megint egy nap.

Mikor a lé kicsepegett, akkor megmérjük és a kellő mennyiségű vízzel kiegészítjük. Kimérjük a szükséges mennyiségű cukrot, beleöntjük a szörpünkbe, és addig hagyjuk a tálban, míg a cukor teljesen elolvad benne. Természetesen többször megkeverjük a szörpünket, hogy gyorsan olvadjon a cukor.
Közben jól kimossuk, fertőtlenítjük az üvegeket, amibe a szörp fog kerülni.
Mikor a cukor teljesen elolvadt a TW Tölcsérünk és a Mesterfogás Merőkanál segítségével az üvegekbe merjük a kész szörpöt. Jól lezárjuk az üvegeket és mehetnek is a polcra.
A 4 literes edénynyi mennyiségből 2, 2 liter kész szörpöm lett.
Vízzel, ásványvízzel, szódavízzel hígítva fogyasztjuk.

Elkészítéséhez javasolt Tupperware termékek:
  • Óriás Kelesztő a gyümölcsmosáshoz, majd csepegtetéshez
  • 6 literes Kristály Tál
  • Konyhai Mindenttudó
  • Mesterfogás Szilikon Keverő
  • Digitális Konyhamérleg
  • Mérő- Mix
  • TW Tölcsér
  • Mesterfogás Merőkanál
  • 1 l-es Mesterszakács Nyeles Főzőedény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése