Hozzávalók:
Alaprecept:
- 15 literes edénynyi eper
- 15 dkg borkősav
- 2 ek Nátrium-benzoát
Kicsepegtetett gyümölcsléhez:
- 10 liter gyümölcsléhez kb. 2-3 liter víz, és az így keletkezett mennyiséghez literenként 80 dkg cukor
Elkészítés:
Az én szörpöm most
4 literes tál eperből készült, tehát minden hozzávalót arányosan kellett
csökkentenem.
Az epret többször
váltott vízben jól megmossuk, lecsumázzuk, pépesítjük. A pépet beletesszük egy tálba. A borkősavat belekeverjük az
eper pépbe.
A nátrium-benzoáthoz
kb. 1 dl vizet felforralunk, és feloldjuk, hagyjuk kihűlni.
Mikor kihűlt a
péphez keverjük ezt is. Jól összekeverjük és 1 egész napot hagyjuk hűvös helyen
állni.
Másnap egy
ritka szövésű vászonzacskóba, vagy tüllzacskóba, vagy egy egyszerű
textilpelenkába öntjük az eperpürét.
A zacskót szorosan
összekötjük, és egy ősrégi módszer szerint tálat alá téve, egy mezei
seprűnyélre akasztva a zsákot, kicsepegtetjük a levét.
Ez kb. megint egy
nap.
Mikor a lé
kicsepegett, akkor megmérjük és a kellő mennyiségű vízzel kiegészítjük.
Kimérjük a szükséges mennyiségű cukrot, beleöntjük a szörpünkbe, és addig
hagyjuk a tálban, míg a cukor teljesen elolvad benne. Természetesen többször
megkeverjük a szörpünket, hogy gyorsan olvadjon a cukor.
Közben jól
kimossuk, fertőtlenítjük az üvegeket, amibe a szörp fog kerülni.
Mikor a cukor
teljesen elolvadt a szörpöt az üvegekbe töltjük. Jól lezárjuk az üvegeket és mehetnek is a
polcra.
A 4 literes
edénnyi mennyiségből 2, 2 liter kész szörpöm lett.
Vízzel, ásványvízzel, szódavízzel hígítva fogyasztjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése