2013. július 5., péntek

Málnalikőr

Hozzávalók:
 • 80 dkg málna
 • 80 dkg kristálycukor
 • 1 liter vodka (akinek van házi pálinkája, az is jó hozzá)
Elkészítés:
Egy 3 literes dunsztosüvegbe rakjuk a málnát, amit előtte természetesen jól elmosunk és a sütőben tetejükkel együtt csírátlanítunk. Megvárjuk, amíg lehűlnek az üvegek és a tetők teljesen. A likőrt nem tesszük a forró üvegekbe!!!!!

Lehetőleg tiszta legyen a málna, hogy ne kelljen megmosni, hogy ne törjön össze.

Rászórjuk a kristálycukrot, és összerázzuk egy kicsit.

Ráöntjük a pálinkát, és megint megmozgatjuk.


Jól lezárjuk, és félárnyékos helyen legalább 30 napig érleljük. Legjobb naponta egyszer-kétszer egy kicsit megrázogatni - forgatni, hogy a cukor lassan felolvadjon.
Leszűrjük üvegbe, és a likőrt még legalább 3 hónapig hűvös helyen hagyjuk állni, hogy érlelődjön.

Megjegyzés:
Nekem a 3 literes csavaros üvegeim foglaltak, így 2 db 1,8 literesben oldottam meg a készítést.Tipp:
Ezzel az eljárással bármilyen gyümölcslikőrt készíthetünk. Eper, málna, ribizli, meggy, cseresznye, szeder, alma, körte, őszi- és sárgabarack, körte, sárgadinnye, stb. Arra kell ügyelni, hogy minél keményebb húsú a gyümölcs, annál tovább kell érlelni, ezenkívül, a nagyobb gyümölcsöket fel kell darabolni, lehetőleg egyforma darabokra. Például az alma körte, legalább 2 és fél hónapig érjen, mielőtt leszűrjük.


A gyümölcsöt leszűrés után felhasználhatjuk süteményekhez, gyümölcssalátákhoz, fagylalthoz. Természetesen gyerekek azokból semmiképpen nem ehetnek, mivel a gyümölcsnek magas lesz az alkohol tartalma!Csak 18 éven felülieknek!

4 megjegyzés:

 1. Biztos nagyon finom lesz!
  Ezt mi is szeretnénk, de málnánk sajnos nincs.

  VálaszTörlés
 2. Málnából most készítek én is először. A tavalyi eper nagyon finom volt. Biztos ez is az lesz. Karácsonykor kiderül. :)

  VálaszTörlés
 3. Nagyon jól hangzik, elfogom készíteni én is, de sajnos málnám nincs így majd eperből. Azt minden éven szedd magadban szedjük 15_20_ kg. Köszönöm szépen a receptet!

  VálaszTörlés

Gyömbérszirup

  Hozzávalók:   1 üveghez: 250 g gyömbér 750 g cukor 2 db citrom kifacsart leve 450 ml víz Elkészítés: A tisztított gyömbért k...