- 80 dkg málna
- 80 dkg kristálycukor
- 1 liter vodka (akinek van házi pálinkája, az is jó hozzá)
Elkészítés:
Egy 3 literes dunsztosüvegbe rakjuk a málnát, amit előtte
természetesen jól elmosunk és a sütőben tetejükkel együtt csírátlanítunk. Megvárjuk, amíg lehűlnek az üvegek és a tetők teljesen. A likőrt nem tesszük a forró üvegekbe!!!!!
Lehetőleg tiszta legyen a málna, hogy ne kelljen megmosni,
hogy ne törjön össze.
Rászórjuk a kristálycukrot, és összerázzuk egy kicsit.
Ráöntjük a pálinkát, és megint megmozgatjuk.
Jól lezárjuk, és félárnyékos helyen legalább 30 napig érleljük. Legjobb naponta egyszer-kétszer egy kicsit megrázogatni - forgatni, hogy a cukor lassan felolvadjon.
Megjegyzés:
Nekem
a 3 literes csavaros üvegeim foglaltak, így 2 db 1,8 literesben oldottam meg a
készítést.Tipp:
Ezzel az eljárással bármilyen gyümölcslikőrt készíthetünk.
Eper, málna, ribizli, meggy, cseresznye, szeder, alma, körte, őszi- és
sárgabarack, körte, sárgadinnye, stb. Arra kell ügyelni, hogy minél keményebb
húsú a gyümölcs, annál tovább kell érlelni, ezenkívül, a nagyobb gyümölcsöket
fel kell darabolni, lehetőleg egyforma darabokra. Például az alma körte,
legalább 2 és fél hónapig érjen, mielőtt leszűrjük.
A gyümölcsöt leszűrés után felhasználhatjuk süteményekhez,
gyümölcssalátákhoz, fagylalthoz. Természetesen gyerekek azokból semmiképpen nem
ehetnek, mivel a gyümölcsnek magas lesz az alkohol tartalma!
Biztos nagyon finom lesz!
VálaszTörlésEzt mi is szeretnénk, de málnánk sajnos nincs.
Málnából most készítek én is először. A tavalyi eper nagyon finom volt. Biztos ez is az lesz. Karácsonykor kiderül. :)
VálaszTörlésNagyon jól hangzik, elfogom készíteni én is, de sajnos málnám nincs így majd eperből. Azt minden éven szedd magadban szedjük 15_20_ kg. Köszönöm szépen a receptet!
VálaszTörlésNagyon finom eperből is.
Törlés