Induló
barack súly: 5,6 kg
Ebből
tiszta átpasszírozott súly:
4,9 kg
Héj: 15 dkg
Mag: 55 dkg-szárad és majd megtörjük.
Cukor
összes mennyisége:
1,4 kg, ebből a sütésállóhoz 1 kg, a lekvárhoz 40 dkg lett használva.
Dr. Oetker
Sütésálló dzsemfix por:
4 csomag,
Haas
Lekvár zselésítő 4:1-ben:
2 csomag.
Az
átpasszírozott gyümölcs elosztása pedig:
Sütésállóhoz: 1,9 kg
Lekvárhoz: 3 kg
És hogy
hogyan készült? Hát szerintem ezt már mindenki tudja, aki valaha készített
lekvárt, de az ide tévedő kezdőknek leírom.
Először is
fogtam a létrát, odavittem a sárgabarackfához és rábeszéltem magam, na meg a
fiam, hogy szedjük le az érett barackot, ha már tömve van a fa.
Miután leszedtük, jeleztem annak, aki kért, hogy venne barackot, hogy lehet érte jönni, mert van egy adag a ládában. Nem tudott jönni. Mit volt, mit tennem, nekiálltam kimagozni. Csordultig lett a nagy fazekam, ami, ha igaz 8 literes. 20 éve meg van, de még sosem mértem le.
Feltettem a
tűzhelyre kis fokozatra, hogy fődögéljen. Amíg nem engedett elegendő levet,
kevergettem, mozgattam, nehogy leégjen, bár ezekben az edényekben nem igazán
szokott. De biztos, ami biztos alapon, inkább fakanalat fogtam.
Mikor már
jócskán leveses volt, felmásztam a padlásra üvegekért, mert mivel nem készültem
lekvározni, üvegek sem voltak tiszták.
Amíg a barack rotyogott, elmostam, elöblítettem az üvegeket és a tetőket, majd a sütő tepsijére rakosgattam és 100 fokon csírátlanítottam őket. Pusztán csak azért, mert nem volt még elég meleg a konyhában a délutáni napsütéstől.
Miután a
barack szétfőtt, a kedvenc Tupperware Passzírozómmal átpasszíroztam, mert nem
szeretjük, ha a héj a lekvárban marad, még úgy sem, ha összeturmixoljuk. Jobb
az úgy, ha a héj kimarad.
Megpucolni
pedig azért nem szabad, mert a héjban van a vitamin nagy része, közvetlen
alatta.
Így marad a
tekerés, a passzírozás.
Miután ezzel
is végeztem, ketté osztottam a fent leírtak szerint a gyümölcs masszámat.
A
dzsemfixálók utasítása szerint megfőztem a lekvárokat.
A
sütésállónál dupla csomag fixálót használtam, mivel az idén nagyon vizes minden
gyümölcs, és ha nem elegendő a dzsemfix, akkor nem fog megkötni a lekvárunk és
a sütésállónak pont az a lényege, hogy kemény legyen, de nagyon.
Képek a sütésálló dzsemről:
Képek a sütésálló dzsemről:
Így
készültek a nem kívánt lekvárjaim, ugyanis még rengeteg 1-2-3 éves is van a
spájzban.
De még
vagy 80 kg barack van szegény fámon. Majd valami lesz vele.







Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése