2013. július 18., csütörtök

Kajszisajt, birsalmasajt után szabadon

Hozzávalók:
  • 1 kg kajszi pép
  • 1 kg cukor
  • 2 cs étkezési zselatin (biztos, ami biztos alapon)
  • 1 cs Dr. Oetker citromsav (10 gr-os)

Elkészítés:

A kajszipéphez hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és főzzük, mint a lekvárt. Folyamatos keverést igényel, ugyanis gyorsan lekaphat, odakozmálhat. Sűrű masszává főzzük.

Kistányérra kiteszünk egy keveset, és mikor a teteje szinte azonnal bebőrösödik, akkor hozzákeverjük kézi habverővel nagyon gyorsan a zselatint, amit óvatosan, lassan adagolunk, hogy ne legyen csomós.


Ne hogy egyszerre beleöntsük, mert egy nagy csomót kapunk, amit aztán semmivel nem tudunk szétkeverni!

Ezzel mér egyet rottyantunk a sajtunkon, és szilikon formákba kanalazzuk.
Hagyjuk 1-2 napig a formában kötni.

Miután megszilárdult, kiborítjuk a kis sajtokat a formákból rácsra, és ugyan úgy naponta forgatjuk, szárítjuk, mint a birsalmasajtot. 1-2 hét alatt kiszárad!

Én ezt a sajtot a kajszi nektárból visszamaradt héj és barackrostból készítettem, amit rúdmixerrel pürésítettem még. Sajnáltam kidobni a rostos részt, ugyanis akár dzsemnek vagy lekvárnak is tökéletes.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése