Hozzávalók:
- 1 kg kajszi pép
- 1 kg cukor
- 2 cs étkezési zselatin (biztos, ami biztos alapon)
- 1 cs Dr. Oetker citromsav (10 gr-os)
Elkészítés:
A kajszipéphez
hozzáadjuk a cukrot, citromsavat és főzzük, mint a lekvárt. Folyamatos keverést
igényel, ugyanis gyorsan lekaphat, odakozmálhat. Sűrű masszává főzzük.
Kistányérra
kiteszünk egy keveset, és mikor a teteje szinte azonnal bebőrösödik, akkor
hozzákeverjük kézi habverővel nagyon gyorsan a zselatint, amit óvatosan, lassan
adagolunk, hogy ne legyen csomós.
Ne hogy egyszerre beleöntsük, mert egy nagy
csomót kapunk, amit aztán semmivel nem tudunk szétkeverni!
Ezzel mér egyet
rottyantunk a sajtunkon, és szilikon formákba kanalazzuk.
Hagyjuk 1-2 napig
a formában kötni.
Miután
megszilárdult, kiborítjuk a kis sajtokat a formákból rácsra, és ugyan úgy naponta forgatjuk, szárítjuk, mint a birsalmasajtot. 1-2 hét alatt kiszárad!
Én ezt a sajtot a
kajszi nektárból visszamaradt héj és barackrostból készítettem, amit
rúdmixerrel pürésítettem még. Sajnáltam kidobni a rostos részt, ugyanis akár
dzsemnek vagy lekvárnak is tökéletes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése