Hozzávalók:
- 1230 gr liszt
- 7,5 dl langyos víz
- 4, 5 tk só
- 2, 5 mk cukor
- 2 ek ecet
- 2 ek olaj
- 5 dkg friss élesztő
Elkészítés:
A vizet, sót,
cukrot, ecetet, olajat a Duplafalú Ablakos Kelesztőbe teszem, kicsit
elkeverem.
Belemérem a
lisztet. A liszt tetejére morzsolom az élesztőt. Nem vesződök a felfuttatással,
így is csodásan megkel minden tésztám, legyen az kenyér, vagy kalács, vagy
bármi, amihez élesztő szükséges.
Kézi robotgép
dagasztókarjával összedolgozom a tésztát jó hólyagosra.
Lezárom a
kelesztőt, fél órát kelesztem, majd a robotgéppel újra átdagasztom. Ezután újra
kelesztem, addig, amíg a tészta duplájára nő.
Lisztezett
gyúrólapra borítom a megkelt kenyértésztát, és most már kézzel jól átgyúrom,
hogy a hólyagok kipukkadjanak, mert különben olyan lesz a kenyér, mint a rosta,
tele lesz lyukkal.
Amíg a tésztát
kelesztgettem, dagasztgattam, hideg vízben megáztattam a Pataki Mindennapi
Kenyerünk tálat. Mivel én már nem először használom, az áztatást elég fél
óráig végezni.
Kivesszem a vízből
a tálat, és beleteszem a megformázott kenyeret. Kísérlet képpen most használtam
szilikonos sütőpapírt. Egyébként nem szoktam.
Tetszés szerint
bevagdosom a kenyeret, letakarom egy konyharuhával és hagyom, hogy a
sütőedényben is szépen megkeljen. Mikor kész, kiveszem a vízből az edény
tetejét, lefedem és beteszem a hideg sütőbe. 200 fokon sütöm a kenyeret, addig,
amíg szép piros színt kap. Ez kb. a patakiban és ennél a mennyiségnél közel 2
óra. (elfelejtettem mérni az időt, csak körülbelülit tudom írni, de egyébként
is sütője válogatja, és az sem mindegy, hogy gáz vagy villany).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése