- gyümölcs - szilva, cseresznye, meggy, barack, körte, eper, stb.
- üvegenként 4 ek. cukor (persze ez is ízlés dolga, lehet több, és kevesebb is)
- üvegenként nem több, mint egy késhegynyi Nátrium - benzoát
- világos, tehát körte, alma esetében egy csipetnyi borkénpor
- tiszta víz
Elkészítés:
A gyümölcsöket jól megmossuk, amit szükséges darabolunk.
Az üvegeket jól elmossuk, öblítjük, majd csírátlanítjuk a tetőkkel együtt.
A gyümölcsöt az üvegekbe rakjuk, a lehető legszorosabban, de azért ne törjük össze. Tetejére tesszük a cukrot, tartósítót, és amelyik gyümölcs igényli a borként.
Felöntjük a Tisztavíz Kancsóban letisztított vízzel. Jól lezárjuk az üvegeket, fejre állítjuk kicsit.
Megfelelő méretű fazekat kibélelünk újságpapírral vagy tiszta konyharuhával és belerakjuk a kompótnak valónkat. A fazekat tele tesszük vízzel, vagyis addig, hogy a víz az üvegek nyakáig érjen.
feltesszük forrni és egészen addig dunsztoljuk, amíg az üvegekben is gyöngyözni kezd a víz.
Hagyhatjuk ebben a vízben is kihűlni, de ki is szedhetjük, és pléd között dunsztolhatjuk tovább, méghozzá úgy, hogy a forró üvegeket fejen állítva bugyoláljuk a plédbe. Ez azért jó, mert a tetőnk istenigazából kivákumozódik. Ember legyen a talpán, aki az én kompótjaimat kinyitja puszta kézzel. Még nekem üvegnyitóval is kemény munka, amikor fogyasztani szeretnénk.
Megjegyzés: Aki szereti fűszerezheti is a kompótokat fahéjjal, szegfűszeggel, gyömbérrel, vagy amit éppen szeret.
Én csak ritkán szoktam. A körtémbe most sem került semmi fűszer, így szeretjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése