Hozzávalók:
- 1, 2 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 20 dkg vaj
- 1 kiskanál só
- 6 ek cukor
- 2 cs vaníliás cukor
Kenéshez:
- 2 tojás sárgája
Díszítéshez:
- Jégcukor
Töltéshez:
- Nesquik kakaó
Elkészítés:
A tojások
sárgáját a 0,5 l - es MikroKannában. A tejet is megmelegítem az 1 l-es
MikroKannában. Egy keveset elveszek belőle, egy kis cukrot adok hozzá és
belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A többi tejet elkeverem a cukros
tojás sárgákkal. A Duplafalú Ablakos Kelesztőbe teszem a lisztet,
hozzákeverem a sót, a maradék cukrot.
A vajas-cukros
tejet hozzáöntöm a liszthez, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a robotgép
dagasztó karjával, jól összedolgozom a tésztát.
A kelesztőre
ráteszem a tetejét, és duplájára kelesztem.
Amikor megkelt
átdolgozom, elosztom kétfelé, majd mindegyik tésztát még 3-3 felé.
Egyikből sima
fonott kalács lesz. Ehhez a 3 kis tésztát rúddá formálom és összefonom.
Zsírozom, lisztezem a sütőformát, vagy teszek bele szilikonos sütőpapírt.
Beleteszem a fonott kalácsot, és tojássárgájával megkenem, megszórom a
jégcukorral, félreteszem kelni.
Közben a másik
tésztát is előkészítem, méghozzá úgy, hogy kisodrom a 3 gombócot vékonyra.
Megszórom mindegyiket kis cukrozott kakaóval, és feltekerem őket. Miután mind a
3 töltött rúd elkészült, ezt is összefonom és az előbbiek szerint, megy a
sütőedénybe. Ezt is megkenem a tojás sárgával és megszórom a jégcukorral.
Közben
természetesen a sütőt előmelegítettem. Az üres kalácsot teszem be sülni, de a
töltöttet még hagyom kicsit kelni, majd ezután megy a sütőbe a másik mellé
sülni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése