2013. augusztus 15., csütörtök

Fonott kalácsok

Hozzávalók:
  • 1, 2 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj
  • 1 kiskanál só
  • 6 ek cukor
  • 2 cs vaníliás cukor 

Kenéshez:
  • 2 tojás sárgája 

Díszítéshez:
  • Jégcukor 

Töltéshez:
  • Nesquik kakaó

Elkészítés:

A tojások sárgáját a 0,5 l - es MikroKannában. A tejet is megmelegítem az 1 l-es MikroKannában. Egy keveset elveszek belőle, egy kis cukrot adok hozzá és belemorzsolom az élesztőt és felfuttatom. A többi tejet elkeverem a cukros tojás sárgákkal. A Duplafalú Ablakos Kelesztőbe teszem a lisztet, hozzákeverem a sót, a maradék cukrot.
A vajas-cukros tejet hozzáöntöm a liszthez, hozzáadom a felfuttatott élesztőt és a robotgép dagasztó karjával, jól összedolgozom a tésztát.
A kelesztőre ráteszem a tetejét, és duplájára kelesztem.
Amikor megkelt átdolgozom, elosztom kétfelé, majd mindegyik tésztát még 3-3 felé.
Egyikből sima fonott kalács lesz. Ehhez a 3 kis tésztát rúddá formálom és összefonom. Zsírozom, lisztezem a sütőformát, vagy teszek bele szilikonos sütőpapírt. Beleteszem a fonott kalácsot, és tojássárgájával megkenem, megszórom a jégcukorral, félreteszem kelni.
Közben a másik tésztát is előkészítem, méghozzá úgy, hogy kisodrom a 3 gombócot vékonyra. Megszórom mindegyiket kis cukrozott kakaóval, és feltekerem őket. Miután mind a 3 töltött rúd elkészült, ezt is összefonom és az előbbiek szerint, megy a sütőedénybe. Ezt is megkenem a tojás sárgával és megszórom a jégcukorral.

Közben természetesen a sütőt előmelegítettem. Az üres kalácsot teszem be sülni, de a töltöttet még hagyom kicsit kelni, majd ezután megy a sütőbe a másik mellé sülni.

Miután megsültek rácson hűtöm őket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...