2013. augusztus 28., szerda

Kisalföldi eceteshal

Hozzávalók:
  • 2 kg ponty szelet
  • 1 kg hagyma
  • cukor
  • egész bors
  • babérlevél
  • 4,5 l víz
  • 5 dl 10%-os ecet
  • liszt
  • 6 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A halszeleteket besózzuk, egy órát hagyjuk állni.

A tojásokat sózzuk, felverjük.

A panírozáshoz elkészítjük a lisztet, tojást és zsemlemorzsát. Bepanírozzuk a halszeleteket, majd bő olajban kisütjük. 

Közben elkészítjük az ecetes levet.

A vízhez hozzáöntjük az ecetet, ízlés szerint ízesítjük sóval és cukorral, egész borssal és babérlevéllel. Forraljuk fel.

Míg a hal sül, az ecet pedig forr, megpucoljuk a hagymát. Vékony karikákra szeleteljük a hagymákat.

A 6 literes tálba egy sor halat teszünk, erre egy sor hagyma kerül. Így rakosgatjuk felváltva a halat és a hagymát. Záró sorként a tetejére hagyma kerüljön.

A forró ecetes levet a halra öntjük. Hagyjuk hűlni és mikor már beszívott a hal az ecetből, akkor pótoljuk. Mikor készen vagyunk, a tálat a tetejével lezárjuk és pár napig így érleljük az ecetes halunkat.

Ez az étel Kisalföldi specialitás. Terjedőben van, de még a mai napig is nagyon kevesen ismerik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Epres „kenyér”

  Hozzávalók: Tészta: 330 g kristálycukor 125 g vaj vagy margarin 3 db tojás 250 ml tej 1 db citrom reszelt héja 350 g finomliszt 2 tk...