Keresgéltem a
neten, hogy a hideg téli napokra hogyan tudnék a kakukkfűből készíteni szörpöt.
Papa tüdőbeteg és nagyon hurutos szokott lenni, főleg télvíz idején, na meg
azért előfordulhat velünk is, hogy a légcsövünk megfázik, köhögünk ezerrel. Bár
szerencsére ez már ritka. Inkább a papának fogok remélem ezzel segíteni.
Kétféle szörp
receptet találtam, nem nagy különbséggel, de mindegyiket elkészítettem.
Mikor elkészült,
inkább sziruphoz vagy mézhez hasonlítanám, az állagát, tehát semmi estre sem
szörp. Ahogy hűlt ki még inkább megerősített ebben az állaga és előfordulhat,
hogy megbánom majd, hogy nem széles szájú üvegekbe töltöttem inkább. Na, majd a
télen kiderül. Lehet, hogy úgy kell kivadászni egy-egy kanálnyit az üvegből.
De nézzük, hogy
hogyan is készültek a szirupok.
1-es számú – 1
adaghoz való:
- 10 dkg kakukkfű
- 2 dl forró víz
- 20 dkg cukor
A kakukkfüvet
megmostam, a Saláta Szárítóban kipörgettem a felesleges vizet róla. A Konyhai Ollóval egy Kristály vagy Elegancia Tálba
aprítottam. Akinek ilyen nincs, porcelánt vagy jénait használjon inkább!
Ráöntöttem a
felforralt vizet, és 20 percig hagytam ázni, közben sokszor megforgatva és
megnyomkodva a növényt, hogy minél jobban kioldódjon a kakukkfű értékes anyaga.
Kimértem a
cukrot, majd a 20 perc letelte után a kakukkfüvet kézzel jól kinyomkodtam, a
fűszeres lét pedig egy Mesterszakács Nyeles Főzőedénybe átszűrtem.
Hozzáadtam a cukrot,
és sűrű sziruppá főztem.
Jól kimosott,
öblített kicsi üvegekbe töltöttem még forrón. Lezártam az üvegeket és mentek a
dunsztoló kis hűtőtáskába.
Igaz, a neten
talált recepteknél nem írtak dunsztolást, de azt sem, hogy milyen üvegbe
töltsem. Biztos, ami biztos alapon, inkább száraz dunsztban hagyom kihűlni.
Ebből a
változatból nálam dupla adag készült.
2-es számú
változat – 1 adaghoz való:
- 25 gr kakukkfű
- 50 gr víz
- 100 gr cukor
- 40 perc áztatás
Az elkészítés
ugyan az, mint az 1-es változatnál.
A 2-es változatból
6 adagot készítettem.
Alkalmazása: napi 3x1 tk étkezés után. Miután a
szirupot bevettük 1 órán keresztül ne együnk, ne igyunk semmit! A szirupot
kicsi üvegekbe tegyük és felbontás után hűtőben tartsuk!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése